Вие сте тук: Начало » Култура » Хоро край поморийския бряг
    Хоро край поморийския бряг

    Хоро край поморийския бряг

    Над 600 танцьори ще участват в четвъртото издание на фестивала в Поморие „Хоро край поморийския бряг”. На 15-ти и 16-ти юни 2013 г. 28 танцови състава от различни краища на страната ще извият пъстри хора на централния площад в морския град. Почитателите на народните танци ще имат възможност да се насладят на български хора от Северняшка, Тракийска, Пиринска, Добруджанска и Шопска област.

    В съботния ден участниците ще се съберат пред кафе „Градина” в 17.00 часа и ще дефилират по главната улица до централния площад, от където ще започне надиграването.

    На 16-ти юни от 11:00 часа ще се състои открит урок за разучаване на фолклорни хора от югозападна България в Гранд Хотел Поморие, с лектор доц. Георги Гаров, преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград.

    Фестивалът „Хоро край поморийския бряг” няма състезателен характер. Целта на мероприятието, организирано от сдружение „Танцов клуб Чайка”, със съдействието на Община Поморие, е да се съберат любители на българското хоро, чието родолюбие съхранява ценното фолклорно богатство, да се популяризират танцовите клубове и да обменят опит помежду си. Фестивалът и тази година ще премине под патронажа на кмета на Община Поморие Иван Алексиев.

    Горе