Вие сте тук: Начало » Култура » VІІІ Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите”
    VІІІ Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите”

    VІІІ Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите”

    Сдружение Музите и Община Созопол с подкрепата на Евтерпа България и партньорството на читалище ,,Отец Паисий” организираха от 5 до 15 юли осмото издание на Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите” – Созопол 2013.

    Над 1300 деца и младежи от Украйна, Литва, Словакия, Беларус, Австрия, Молдова, Чехия, Македония, Латвия, Норвегия, Русия, Грузия, Полша, Кипър, Словения и България се потопиха в света на „Музите”.

    С Гала концерт на всички участници и връчване на голямата награда „Grand prix” и специалните награди на фестивал Музите завърши единадесетдневия празник на изкуствата и младостта в Созопол.

    Фестивалът протече в две сесии. Първата имаше конкурсен характер, втората от 11 до 15 юли даде възможност за изява на участници и шоупрограми.

    Конкурсната част на първата сесия на Международния младежки фестивал на изкуствата Музите в Созопол, която приключи на 11 юли, събра над 1300 млади творци от 15 държави. 700 от участниците са от страната, а 600 от чужбина. Новото в тазгодишното осмо издание е конкурсният характер на първата сесия на фестивала. Организаторите Сдружение Музите и Община Созопол решиха да има оценяване от компетентно жури и награждаване на участниците в разделите – танцово изкуство, музикално изкуство, театър и нестандартни форми.

    В раздел „Танцово изкуство“ се представиха 22 колектива от България, Русия, Украйна, Молдова, Норвегия и др. Младите танцьори и техните хореографи си „свериха часовниците“ за новите тенденции в танца. Публиката в Созопол стана съпричастна на творческата надпревара и аплодира и подкрепя изпълнителите. Много силно се представиха съставите от Русия, Украйна и Молдова, които заслужено спечелиха призовите места в конкурсната програма.

    За първи път на фестивала участва танцова формация от Норвегия The Norwegian Folk Museums Dance – Норвегия, която показа интересни фолклорни танци, впечатли публиката с малко познати за българския зрител фолклорни изпълнения. Те спечелиха второ място, а първо отиде при Ансамбъл „Волиняночка“ при Двореца на културата в град Луцка от Украйна.

    В раздел Музикално изкуство конкуренцията беше най-ожесточена, а публиката в Созопол стана свидетел на грандиозно музикално шоу, в което се представиха участници в разделите класическа музика, народни песни и забавни песни. Откроиха се детски хор „Звончина” от Македония, String orchestra Jesenik – Чехия, Ансамбъл „Весьольие нотки“- Украйна, който взе приза при народните песни, също и Вокална група „Бижу” от гр.Ямбол и др.

    Много силно участие имаше и в раздел „Театър”. Представленията се играха в продължение на два дни на сцената на Читалище „Отец Паисий”. Интересните творчески решения и талантливата игра на децата затрудни изключително много журито. В крайна сметка с първото място бе отличена Театрална школа „Смехурковци” за представлението „Тартюф” на Молиер, за второ Театрална школа „Ведна” за „Красавицата и звярът” и на трето Вокално-театрална формация „Врабчетата” за „Самолетът беглец”. За театър бе връчeна и специална награда на формация „Феникс” от Варна за постановката „Ромео и Жулиета – да поговорим за любовта”.

    В раздел „Нестандартни форми” журито и публиката единодушно откроиха изпълненията на Школата за атракционни изкуства към Националния дворец на децата- София, огненото шоу на Театрална школа „Смехурковци”- Банкя и модното шоу на Студия „Пчелка” от гр. Минск.

    От 11 до 15 юли фестивалът Музите продължи с представянето на специални изяви на участници и шоу програми.Пъстро Дефиле с около 1000 млади творци – премина по улиците на гр. Созопол и завърши на сцената на летен театър „Аполония”. Там Христина Кръстева – председател на Сдружение „Музите” поздрави участниците във втората сесия и им пожела прекрасни изяви и творчески върхове. Многохилядната публиката в Созопол стана свидетел на тричасов концерт от музика, танци и песни. На сцената се представиха всички участници във фестивала от раздели „Танцово изкуство” и „Музикално изкуство”.

    Сред участниците са творчески колективи от 15 държави като Младежки симфоничен оркестър „Стринг оркестра” от Чехия, Дамски салонен оркестър към Катовицкия въглищен холдинг – Полша, Фолклорен ансамбъл „Лучка” от Братислава, Словакия, Фолклорен ансамбъл „Фолк дер” от Кипър, Ансамбъл „Тандем” от Беларус и др.

    Програмата продължи до 15 юли с представяне на останалите видове изкуства. Изложба с творби от участниците в пленера в раздел „Изобразително изкуство” се откри в Актовата залата на Читалище „Отец Паисий”. На 14 юли в раздел „Литература” се представи Гери Турийска и нейният проект „Пощенска кутия за приказки” .

    „Музите” Созопол 2013 е място за срещи на различни култури и успешно вече VІІІ години следва мисията си да подкрепя развитие на изкуството сред децата и младежите. Всички участници получиха специални подаръци от Община Созопол и Евтерпа България.

     

     

    Горе