Вие сте тук: Начало » Toп новини » Тържествено отбелязаха 1096 години от Ахелойската битка
    Тържествено отбелязаха 1096 години от Ахелойската битка

    Тържествено отбелязаха 1096 години от Ахелойската битка

    На 20 август се навършиха 1096 години от битката при река Ахелой между българските войски, водени от цар Симеон I Велики и войските на Византия. Жителите на град Ахелой и тази година отбелязаха подобаващо славната победа на България.

    Честването започна с празнично шествие от Читалище “Светлина-1934” до паметника на цар Симеон и неговите войни, където беше отслужена заупокойна молитва за загиналите войни. Слово за значението на Ахелойската битка за българската история произнесе доцент-доктор Иван Лазаров – преподавател във Великотърновския университет “Свети Свети Кирил и Методий”. С поклон пред загиналите, венци и цветя пред паметника им поднесоха заместник кметовете на община Поморие Янчо Илиев и Илия Джингов, заместник-председателят на общинския съвет Неделчо Стайков, кметът на град Ахелой Иван Георгиев, както и присъстващите жители и гости на Ахелой.

    Тържествата продължиха с  прекрасния концерт на откритата сцена в парка, включващ  изпълнения на оркестраните от “Кракольол сити оркестра”-Полша,  “Музик скуоло немчице над ханоу”-Чехия, танцьорите от група “Вихорлат”- Словакия, ФФ “Трепетлика”, ТС”Дъга”и попизпълнеията на Виктор, Карина и Георги.

    Пресцентър Община Поморие

    Горе