Вие сте тук: Начало » Култура » Класиката среща модернизма в концерт на „Фортисимо фест“

    Класиката среща модернизма в концерт на „Фортисимо фест“

    Националният фестивал за класическа музика се завръща в Бургас с класика, джаз и бийтбокс. Над 70 виртуозни музиканти ще излязат на специално изградената сцена при Пантеона в Морската градина точно в 20.30 часа на 30-ти август. Редом с тях Адриана Николова, по-известна като Печенката, ще покаже бийтбокс от световна класа. Известният цигулар Марио Хюсейн ще изпълни цигански напеви от Сарасате, а музикалния съпровод на Михайл Йосифов – Сексет ще бъде истински гарант за добро настроение.

    На една сцена с големите музиканти ще излязат и двама от победителите в конкурса „Vitam Inspirare“ – Кристина Георгиева на 12 години, и Мартин Зайранов на 14 години, както и братът на Мартин – Александър Зайранов, също на 12 години.

    Бургаската публика е първата в страната, която ще се наслади на специално подбрана музикална селекция под диригентството на Маестро Максим Ешкенази.

    По традиция програмата на откритите концерти ще бъде в няколко части, изпълнени от солисти с оркестър – класически музикални произведения, авторска музика, фолклор и джаз, а третата част представя съвременна класическа музика.

    Концертът е с вход свободен.

    И тази година концертите „Музика под звездите“ ще протегнат ръка към най – малките. За тази цел организаторите създават дарителски сертификат „Подари на българските деца учебен час по класическа музика“. Сертификатът представлява красив документ, подписан лично от диригента и създател на програмите Фортисимо – Максим Ешкенази, и ще се предлага с цена 10 лв. Събраната сума ще бъде дарена на програмата Фортисимо Клас, част от семейство Фортисимо, която провежда часове по класическа музика в 4-ти клас на училища в цялата страна, запознавайки малчуганите с 9-те основни симфонични инструмента.

    Освен морските сцени Бургас и Варна, традиционните – София и Пловдив, към маршрута на инициативата се присъединяват Велико Търново и Русе.

    Философията на фестивала стъпва върху принципа за преодоляване на границата между елитарното изкуство и широката публика. Целта на неговата дългосрочна програма е да доближи класическата музика и съвременното симфонично изкуство до възможно най-много българи.

    Събитието се реализира от Фондация „Америка за България“, съвместно с Община Бургас.

     

    Горе