Вие сте тук: Начало » Бизнес » Предлагат бургаският “Парк Океанариум” да има 42 аквариума и делфинариум със 700 места

    Предлагат бургаският “Парк Океанариум” да има 42 аквариума и делфинариум със 700 места

    okeanariumВ Бургас се проведе обществено обсъждане за изграждането на “Парк Океанариум – воден развлекателно-релаксационен комплекс на територията на парк Езеро”. Форумът бе организиран от “Уотър Атракшънс Къмпани Плюс” АД – представител на фирмата-инвеститор – “Мостовик”, която има готовност да вложи в проекта 100 млн. лв.

    “Желанието ни е този комплекс да стане емблема на Бургас. Имаме опит – в момента приключваме с изпълнението на подобен проект в далечния изток на Русия, във Владивосток”, заяви Павел Сатонкин – изпълнителен директор на “Уотър Атракшънс Къмпани Плюс” АД.

    Инвеститорът предлага строителството да премине в 4 етапа – най-напред да се изгради аквапарк, после делфинариум, океанариум и опознавателен Център, а накрая хотелска част.

    Гледани от въздуха, делфинариумът и океанариумът ще приличат по форма на рибата скат.

    Аквапаркът е замислен като 3 преливащи една в друга зони – първата ще е откъм морето, по-шумна и весела; втора откъм Атанасовско езеро – пригодена само за деца; третата ще е релакс зона за възрастни. Към аквапарка е планирано да има закрита част за целогодишно ползване. Наоколо ще бъдат разположени спортни игрища, плувен басейн, хранителна и търговска зона.

    Делфинариумът е замислен със 700 седящи места. Той ще представлява свързани в мрежа басейни, където да се отглеждат делфини и морски котки. Системата ще е затворена и няма да се изхвърля вода в Черно море – всичко ще се пречиства в рамките на комплекса, заяви Павел Сатонкин.

     

    Океанариумът ще съдържа 42 аквариума. И там пространството е замислено в отделни зони:

     

    – Български реки и езера

    – Морета и океани

    – Тропически риби

    – Черно море

    – Тропическа дъждовна гора.

    okeanarium2

    Интересен акцент в плана на комплекса е така нареченият Познавателен център. В България и близката част на Европа няма подобно нещо, твърдят инвеститорите. Познавателният център е място, където хората могат по забавен и интересен начин да се запознаят с науката и техниката.

     

    Пространството е зонирано по следния начин:

     

    – Енергия и движение

    – Четирите стихии

    – Илюзии

    – Експерименти.

     

    На това място посетителите могат да видят и да участват по безопасен начин в различни демонстрации с механика, химия, твърди предмети, въздух, огън, оптични ефекти.

    Като последен етап ще бъде построен хотел със 100 стаи.

    Инвеститорите прогнозират, че ще си върнат вложеното за 13 години и твърдят, че при определянето на цените ще се водят по българския стандарт.

    На обсъждането присъстваха много бургазлии, които активно задаваха въпроси и искаха да се уверят, че всичко ще бъде изпълнено по възможно най-щадящ природата начин. Сред тях беше и архитект Кирил Кирилов, който е проектирал през 80-те години на миналия век бургаски делфинариум, но впоследствие атракцията се изгражда във Варна.

     

    Един коментар

    1. А Поморие ще остане с пръст в устата..

    Горе