Вие сте тук: Начало » Toп новини » Община Поморие сготви най-вкусната чорба на фестивал в Царево

    Община Поморие сготви най-вкусната чорба на фестивал в Царево

    Ути Бъчваров раздаде 1000 порции миди с ориз на пристанище „Мичурин“

     

    Отборът на Българската федерация по подводни спортове спечели голямата награда за най-вкусна рибена чорба в третото издание на Рибен фест – Царево. Журито в състав – олимпийската шампионка Мария Гроздева, комодор Митко Петев и народния представител Ивелина Василева бяха изключително раздвоени по време на награждаването, затова присъдиха и специална награда на кулинарния отбор на Община Поморие, в който се включи лично и кметът Иван Алексиев.

    „Хиляди туристи станаха част от двудневния празник на територията на Пристанище „Мичурин“. Това издание на феста може би събра най-широка публика и се утвърди като една от емблемите на Царево. Събитието е част от програмата ни за по-дълъг летен сезон“, коментира кметът на общината домакин инж. Георги Лапчев.

    Рибният фест започна с литийно шествие от църквата „Свето Успение Богородично“ в стария град на Царево – Василико.  Освен победителите, в оспорваната битка за наградите, влязоха и представители на общините – Приморско, Царево, Барлебен –Германия и Военноморска база Атия.

    Гостите на събитието имаха възможността да наблюдават регата, в която взеха участие деца от 7 до 12 години, а за най-бързите имаше и награди. През двата фестивални дни гостите на града бяха забавлявани от Ангел и Мойсей, Roots Rocket и Sentimental Swingers, които пяха в специална сцена изградена в морето.

    През втория ден Ути Бъчваров зарадва присъстващите традиционно с миди с ориз по оригинална местна рецепта – по царевски.  Ути откри и кулинарна академия за малки готвачи, които се включиха в приготовлението на специалитета. Децата, заедно с топ готвача, сготвиха мидите в най-големия тиган в България, след което раздадоха 1000 порции на туристи и местни жители.

    Част от събитията бе и 45-ото юбилейно Държавно първенство по подводен риболов, което се проведе в акваторията на Царево, а уловът бе предоставен за направата на рибените чорби. В състезанието взеха участие 15 клуба със 100 участници.

    Горе