Вие сте тук: Начало » Култура » Приключи Фестивалът на руския език и култура „Дъга над морето”

    Приключи Фестивалът на руския език и култура „Дъга над морето”

    Приключи и последната проява от фестивала „Дъга над морето”, финансиран частично от фонд „Руский мир”. Това бе научно-практически семинар-обучение с преподаватели на руски език, на тема: „Мотивация, методи и форми за изучаване и усъвършенстване на знанията по руски език посредством формите на изкуството”.

    Фестивалът „Дъга над морето” е многоспектърна изява, целяща популяризирането на руския език и култура. В продължение на три месеца в гр.Бургас, България, /от 1 юни до 30 август/ се проведоха редица прояви – честване годишнините на знаменити руски творци, етнографска изложба, вечер на руската кухня, традиции и обичаи, провеждането на Кръгли маси и други.

    В рамките на фестивала се състоя и национален конкурс „В света на руския език и култура”, чиято крайна цел бе да се стимулира изучаването на руски език от българските деца и младежи. В конкурса са представиха индивидуални изпълнители и колективи от цялата страна, които се изявяваха, представяйки значими образци от руското изкуство. Тази комплексна форма на публична изява на лингвистичните им умения и артистичните им заложби, бе в основата на мотивацията младите хора да изучават руския език и култура. В проведения конкурс участваха изпълнители от изкуствата: литература, театър, музика и танц.

    Друга основна проява, продукт на фестивала, бе и разработеното и отпечатано методическо помагало със заглавие „Изкуство в обучении рускому языку” – пособие для изучения, усвоения и усовершенствования знаний по рускому языку формами искусства. Мотивация. Способы и формы работы.” Това е първото по рода си издание в България и бе посрещнато с голям интерес от всички преподаватели по руски език в страната. Неговата прагматична насоченост се оцени като много полезна, особено за начинаещите арт-русисти, и тиражът му / 500 бр. / се оказа крайно недостатъчен, тъй като не успя да достигне до всички желаещи да се снабдят с полезното пособие.

    Заключителната част на фестивала – Научно-практически семинар на тема: „Мотивация, методи и форми за изучаване и усъвършенстване на знанията по руски език посредством формите на изкуството”, който се проведе в Туристическия комплекс „Крайморие” в Бургас, от 25 до 30 август, бе обучение на преподаватели от цялата страна за добиване на знания по организиране и ръководене на различни художествени състави на руски език. Бяха проведени 5 уъркшопа с теоретични и практически занятия: „Театральная атмосфера в школе” – I и II ниво, „Внеклассная работа по русской литературе и ее значение для овладения русским языком”, „Връзката между изкуството и сугестопедията; методики при изучаването на руския език”, „Внекласные вокальные занятия и выступления на сцене – эффективный способ овладения русским языком”.

    През целия ден преподавателите с голям интерес и усърдие усвояваха новите знания. Поздравителен концерт имаше за участниците и гостите, театрален моноспектакъл, караоке вечер /руски песни/, „Микрофонът е ваш”, съобщи Артьом Димитров.

     

    Горе