Вие сте тук: Начало » Toп новини » Дебатът за велоялеята продължава
  Дебатът за велоялеята продължава

  Дебатът за велоялеята продължава

  За проведена среща между граждани от Поморие и кмета Иван Алексиев съобщи  Пресцентърът на Община Поморие.

  Поводът за срещата беше желанието на група граждани да заявят подкрепата си към общинското ръководство във връзка с изградената велоалея и зачестилите коментари, мнения и желания тя да бъде премахната. На срещата присъства и г-н Михаил Попов, председател на клуб „Безопасни улици” от Фондация „Безопасни улици от Валя”. „Категорично мога да кажа, че Поморие е един от малкото градове, в които с изграждане на велопът е помислено за сигурността и безопасността на велосипедистите. Готов съм да помагам добрата практика в Поморие да стане пример и за други градове”, каза г-н Попов.

  Община Поморие заложи 150 000 лв. в капиталовата си програма за 2013 г. за изграждане на пешеходна зона с обособяване на велоалея по ул. „Княз Борис I” в гр. Поморие. За осъществяването й са изразходвани реално 99 518 лв. с ДДС, както следва:

  1. За вертикална сигнализация (знаци, стълбчета, монтаж) – 5 643 лв.

  2. За гумени ограничители (големи с чоп и монтаж) – 57 164 лв.

  3. За светлинни ограничители (малки и монтаж) – 10 650 лв.

  4. За изкуствени неравности за скоростта – 3 471 лв.

  5. За светофарни уредби – 11 530 лв.

  6. За маркировка – 11 060 лв.

  „Изразходваните средства за изграждането на велоалеята са значително по-малко от заложените в бюджета. Бихме могли да си спестим още от тях, над 67 хил. лв., ако не се налагаше да монтираме гумени ограничители, но за съжаление действителността е такава, че само положена маркировка по никакъв начин не ограничава шофьорите да не навлизат във велозоната”, каза кметът Алексиев.

  Велосипедистите от Поморие предложиха велоалеята да бъде продължена и в посока Бургас. Те заявиха, че са готови да участват в предстоящите обсъждания с нови идеи и предложения и да съдействат на общинското ръководство, така че Поморие да продължава развитието си като модерен европейски град.

  Пресцентър на Община Поморие

   

  5 коментара

  1. Не прилича на дебат изобщо. Хората поставиха тежките факти – ОПАСНА Е, неудобна, не на място. Какво повече искат хрантутниците в общината?
   Две организации, които прикриват мъст зад добри намерения и считат водачите за убийци ще променят ли нещо, ако има фатално пострадали на алеята? Не!
   Няма водач, който излиза на пътя с целта да убива, дори пияния водач!!!

  2. Борис Паспалев

   Идеята за изграждане на велоалея по принцип е добра,но за съжаление това,което имаме в момента е неудачно.
   1. Велосипедистите реално пак не са защитени от автомобилите! Така,че основната цел – безопасност на велосипедистите не е постигната.
   2. Изграждането на велоалея не трябва да бъде за сметка на отнемането на част от пътя или тротуара.
   Ако второто условие не се изпълнява велоалеята е просто недоразумение!

  3. В тая община са с дървени глави, хората им казват, че не и е мястото там, но те си знаят тяхната, отделен въпрос е колко комисионни са взели от фирмата, която си пробутва елементите за велоалеята.

  4. лъжите на Алексиев

   Това са лъжи на щаба на Алексиев.Хората негодуват от тъпите му изцепки.Алеята трябваше да е на тротоара има предостатъчно място за пешеходци и велосипедисти….но сега няма никакъв смисъл вече от това ….парите се изхарчиха и сега гледат пак някоя поръчка да си наместят техните хора.

  5. Kakav debat, sled dajd ka4ulka. Pravite si kakvoto iskate

  Горе