Вие сте тук: Начало » Култура » Представят уникалните археологически разкрития от Козарева могила в Бургас

    Представят уникалните археологически разкрития от Козарева могила в Бургас

    Амулети и бижута от черепни кости, каменен скриптър, едни от най-големите известни кремъчни пластини – символ на престиж за онова време и още редица уникални археологически разкрития могат да бъдат видяни от 8 до 24 април в КЦ „Морско казино“.

    Древните находки са резултат от разкопките на праисторическото селище от енеолита /V хил. год пр. Хр./ Козарева могила край Каблешково. Атрактивната археологическа експозиция ще бъде открита на 8 април от 18.00 часа в зала „Александър Георгиев – Коджакафалията“.

    Резултатите от проучването на селището и некрополът от късния енеолит /пето хил. пр. Хр./ представят находките на амулети, направени от човешки черепи, което се е считало за форма на почит към предците. В гробове от ранния и късния енеолит са намерени глинени съдове и оръдия от мед и кремък, каменен скиптър и едни от най-големите кремъчни пластини, които също ще бъдат част от изложбата.

    Експозицията е ценна и по още един показател – разкопките от Козарева могила, илюстрират как различните домашни производства от това време се превръщат в занаяти – специализирани производства, предназначени за размяна, която е и най-ранната форма на търговията.

    За това свидетелстват керамичните съдове и инструменти, материалите за производството и украсата им, медните предмети, оръдията и оръжията от кремък, яспис и серпантинит, инструментите и накитите от кост, миди и мрамор, амулетите и идолите.

    В селището е открита голяма грънчарска работилница с пещи за печене на керамика, пълни със съдове. Това дава основание да се предполага ранна форма на специализирано керамично производство, предназначено за търговски обмен.

    През петото хилядолетие по времето на каменно-медната епоха хората, населявали района на Тракия и Долния Дунав, откриват и развиват рудодобива и металургията на медта. Тогава настъпват съществени промени в социално-икономическите отношения – появяват се бедни и богати и се слага началото на нова цивилизация.

    Изложбата се организира от Община Бургас и СУ „Св. Климент Охридски“ със съдействието на музей „Старинен Несебър“, НЧ „Атанас Манчев“ – Каблешково и Исторически музей- Поморие.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     

    mogila_sudove

    Горе