Вие сте тук: Начало » Водещи новини » Бургаските депутати питат регионалния министър за брегоукрепване на крайбрежна зона до Поморие

    Бургаските депутати питат регионалния министър за брегоукрепване на крайбрежна зона до Поморие

    На какъв етап е реализацията на обект по брегоукрепване  на крайбрежна зона – „Къмпинг „Европа“ – нос Лахна – Почивна станция на Министерство на отбраната – първи участък“. Този въпрос бе отправен към регионалния министър Десислава Терзиева от народните представители Диана Йорданова, Иван Вълков и д-р Галина Милева.

    „Финансирането на въпросния обект е осигурено чрез заемно споразумение между Република България и KFW Германия за проект „Техническа инфраструктура 2010-1013 г.“ Споразумението е подписано на 12.08.2010 г. и е в размер на 67 277 745 лв. и съфинансиране от държавния бюджет в размер на 17 960 000 лв. Към настоящия момент няма започнати строителни дейности по проекта. Реализацията на обекта е поставена под съмнение поради изтичане на заемното споразумение и би било добре да се знае позицията на Министерство на регионалното развитие по този изключително важен въпрос, касаещ населението в района на Поморие и Сарафово”, коментира от трибуната бургаският депутат Диана Йорданова.

    От отговора на министър Терзиева стана ясно, че е осигурено държавно финансиране за 2014 г. по проекта по трите му компонента за защита, включени в брегоукрепването. Оказа се, обаче, че предстои да бъде удължен срокът на изпълнение на проекта до декември 2017 г. Ще бъде удължен и периода по разплащане на заема, което по думите на министъра не би трябвало да се отрази на погасителния план.

    „Процедурите по изготвяне на подробни устройствени планове, уреждане на отношенията със собствениците на земята и актуализация на проектите в изпълнение на българското и европейско законодателство са част от причините довели до забавяне започването на обекта. Очакваме в най-кратки срокове да започнат и реално строителните работи. От отговора на министъра разбрахме, че няма да има заплащане на такса „ангажимент”, която се изисква при забавяне на усвояване. Надяваме се този ангажимент да бъде спазен”, коментира от трибуната Иван Вълков.

     

    Горе