Вие сте тук: Начало » Toп новини » В навечерието на Гергьовден: Поморийски художници удостоени с плакети

    В навечерието на Гергьовден: Поморийски художници удостоени с плакети

    В навечерието на патронния празник на град Поморие местни художници спазиха традицията и организираха изложба “живопис – фотографика – плакат” на именници, експонирана във фоайето на Читалище”Просвета-1888” . По желание на авторите, представянето беше направено от Диана Апостолова.

    И тази година Георги Димитров отново изненада присъстващите с модернистичното представяне – „Поморие: Марсиански хроники”. Вдъхновен от мисъл на Аркадий и Борис Стругацки „От небето до земята падна стара ръждясала ракета”, Димитров сподели, че всяко едно поморийско кътче е преработено в неговия свят, а действителното акцентиране е търсенето на хармония, чрез съчетаване на цветове и форми, предизвикващи различни асоциации и емоции.

    Вторият участник в изложбата Георги Скумов, който ден по-рано зарадва поморийци със самостоятелна изложба живопис в Галерия „Поморие” ,  представи серия от картини на тема „Есен в Хисаря” , чрез които предава усещането си от приказния сезон, докато е бил на почивка в курорта.

    Георги Сотиров също зарадва присъстващите със своите маринистични картини „Лодки в Поморие”. Художникът благодари за подкрепата на всички и сподели, че Поморие трябва да се гордее със своите хора.

    Освен че са творци от голяма класа, Георги Сотиров, Георги Скумов и Георги Димитров са и добри хора, които завладяват и със своето изкуство,  и със своята човечност.

    В края на представянето, изненадата към художниците беше направена от Нели Тодорова, която им връчи по един плакет с надпис “Колегиално признание-2014, Поморие”, изработен от Ненчо Русев с думите: ”Малък жест, топла дума, приятелски подадена ръка – са стремеж към големите неща. Плакетите са малък израз за голямата подкрепа и обич към вас, колеги”.

    Плакет и силни аплодисменти получи и известният поморийски художник Йордан Маринов, по повод неговия 70-годишен юбилей. “В Поморие се спазват традициите. Тези момчета са доказателство, че в този град има изкуство, създава се изкуство. И те продължават с традицията”, сподели силно развълнуван Йордан Маринов по повод колегиалната награда за приноса му в изобразителното изкуство.

    10264603_679090665460845_2290261552976829844_n

    10286729_679128755457036_5689653265367334548_o

     

    Горе