139 години от Освобождението на Поморие

Преди 139 години, на 07.02.1878 г. Втори ескадрон на XIII драгунски полк на Военния орден, начело с командира майор Колонжаевски, освобождава град Поморие. Освобождението на Южното Черноморско крайбрежие през 1878 г. било възложено на командващия ХІ армейски корпус ген.лейт. Делингхаузен. Вестта за разгрома на турската армия при Шипка-Шейново и посечената турска охрана в Карнобат, както и приближаването на руската армия, повдигнали духа на населението в Анхиало. Жителите на крайбрежните градове Поморие, Несебър, Созопол още преди идването на русите са организирали самотбраната на своите селища. На  7.02.1878 г. ІІ ескадрон на ХІІІ драгунски полк на Военния орден, начело с командира на ескадрона майор Колонжаевски, изпратен от полк. Лермонтов, освобождава гр. Поморие. Освободителите подпомогнали провеждането на гражданско управление. Учредено било и Анхиалско-Месемврийско окръжие. Взети били мерки за охрана на складовете и крайбрежната ивица. Въпреки сключеното примирие, в околностите на Анхиало продължавали да слизат от Балкана и да безчинстват черкези и башибозушки хайки.За да се предпазят от техните набези, жителите на Анхиало намирали укритие в импровизирани окопи. От терора не бил пощаден и анхиалският митрополит Василий. Заточен бил на о-в „Св. Анастасия”.
За да прогонят нередовната турска войска, която стигнала до гр. Каблешково и с. Каменар, местните анхиалци пращат двама конници до Бургас, с молба да бъде изпратена помощ. С усилените гарнизони в Анхиало и Месемврия, и с помощта на местното население са прогонени черкези и башибозук.
В края на Руско-турската война, прехвърлянето на голяма част от руските войски се извършва от пристанищата в Бургас и Поморие. Интерес към тези пристанища проявява руското командване още в началото на 1878 г. Направен е основен преглед и са дадени препоръки за тяхното заздравяване.
Анхиало е имал два дървени пристана, от които само единият е бил годен за военни цели. В града е имало от 40 до 50 плавателни съда, които са били използвани за прехвърляне на руските войски на параходите. Използвайки благоприятното време, всеки от тези съдове можел да извърши до параходите и обратно към брега по десет курса. Така е било възможно транспортирането на хиляди войници от Анхиалското пристанище до Одеса.