Вие сте тук: Начало » Бизнес » Депутатите от ГЕРБ Бургас: През последния месец към Бургаска област са насочени 38 млн. лева преки инвестиции

    Депутатите от ГЕРБ Бургас: През последния месец към Бургаска област са насочени 38 млн. лева преки инвестиции

    22236244_10215210987407314_2037171044_n„Нашата позиция е да не се приема оставката на Делян Добрев. Предстоят обсъждания на парламентарната група на ПП ГЕРБ. Той е един много стойностен човек както за политиката“. Това заяви областният лидер на ГЕРБ и народен представител Димитър Бойчев по време на пресконференция днес в централата на партията в Бургас. В нея взеха участие всички народни представители от ПП ГЕРБ Бургас.

    Според Димитър Бойчев обаче по този начин акцентът се измества от по-важните теми за обществото в момента. „Само през последния месец към Бургаска област са пренасочени 38 млн. лева преки инвестиции, които ще имат и социален ефект. 28,6 млн. за образователната инфраструктура, 8 млн. за свлачищните процеси и 1,5 млн. за община Средец по Програмата за селските райони.“ отбеляза той.

    Важна тема за региона е пътната инфраструктура коментираха народните представители. „Поддържаме постоянен контакт с АПИ и министъра на регионалното развитие относно пътя Царево – Малко Търново. Имаме уверението, че проектирането ще започне тази година, а когато е готов техническият проект и самата рехабилитация на пътя. Така ще се подпомогнат местните хора и икономическото развитие на района.“ – отчете Ивелина Василева. Според нея поправките в закона за околната среда, които депутатите подкрепиха, имат пряко отношение към стратегически обекти като отсечката Бургас – Слънчев бряг. „Изпълнението на обхода на Поморие бе забавено 1 година от подобни обжалвания. Окончателното решение дойде едва през юли тази година.“- подчерта още Василева относно процедурите за изграждане на пътя Бургас – Слънчев бряг, който е един от най-важните приоритети за областта. „Най-критичният обект е обходът на Ахелой. До дни се очаква подписването на договора за изпълнение, срокът му ще е 1 година. Така че по уверение на директора на АПИ, трафикът през летните месеци ще бъде пренасочен поне в една от лентите.“ Добави още Димитър Бойчев.

    „8 млн. от парите насочени към региона ще бъдат дадени за довършване на брегоукрепителни съоръжения на централния плаж в Царево и крайбрежната ивица на кв. Саравофо. Това е важно условие за развитието на туризма.“ коментира Диана Саватева.

    Актуалните социални теми бяха коментирани от другите народни представители от Бургас. „Програмата на правителството по основния приоритет образование, вече се изпълнява. Настоящето увеличение с 15 % на учителските заплати ще бъде последвано от ново през следващата година до постигане на двойно увеличение до края на мандата. Приети са важни промени в закона засягащи документацията, която зарива учителите. Ще бъдат облекчени процедурите за излизане извън територията на училището с цел посещение на културни обекти като музеи, театри и др.“ – обобщи Ася Пеева, която е член на комисията по образованието в 44-то Народно събрание.

    Галя Василева допълни темата за образователната сфера „Поели сме ангажимент да няма училище без физкултурен салон, който вече изпълняваме. За първи път се отпускат пари директно насочени към изграждане на училищна спортна инфраструктура.“

    „От днес в Агенцията по заетостта започва приема на заявления по придобилата известност програма „Професия баба“. От там майките ще могат да изберат свои помощници, за да се върнат по-скоро на работа. Позволени са многократни интервюта, но не пречи бабата и дядото на детето също да бъдат наети и да получават възнаграждение.“ обяви Диана Йорданова на брифинга. Месечното възнаграждение за помощниците ще е в размер на една минимална заплата, като тя се очаква да нарасне до 510 лева през следващата година.

    На въпрос за проблемите в Слънчев бряг АД, Димитър Бойчев коментира, че не трябва да се върви с рогата напред при положение, че говорим за емблемата на летния туризъм. Според него всяко едно недообмислено движение може да се отрази върху приходите от туризъм. „През лятото Слънчев бряг се превръща в един средно голям български град и поддържането на инфраструктурата му е изключително сложно и скъпо. Чуваме коментари и от нашите опоненти от БСП, които в периода 2005 – 2009 г. бяха сложили свои членове в борда на Слънчев бряг АД. Но от тогавашните приходи в размер на 150 млн. лева, през 2009 г. ние заварихме дружеството със сметки на червено. Тогава то категорично е било партийна хранилка на БСП.“ – коментира Димитър Бойчев.

    В края на брифинга той представи и акценти от водената от него делегация в Китай. В нея взеха участие кметове от Черноморски общини, които се запознаха с потенциала на азиатската държава и възможностите за привличане на китайски туристи. „През изминалата година 20 млн. са посетили Европа, но едва 16 хиляди от тях са туристите в България. Инициативата за привличането им трябва да дойде от наша страна.“ заяви Бойчев, който е и председател на ПГ за приятелство между България и Китай. Според него отговорите са два – откриването на директни полети и повече реклама на страната ни.

    Един коментар

    1. Г-н Бойчев, в какъв размер не плаща данък гиганта Лукойл-Нефтохим?
     Какво са 38 млн. при положение, че Бургаска област "дава" на Държавата си в пъти повече приход! Смеете ли да кажете какъв приход дава областта на Държавната машина? Разликата е брутална, и тя отива?!…И не са преки инвестиции, най-малкото защото минават през "цедка"! Според определение което открих в интернет " Пряка инвестиция е категория в международните инвестиции, при която резидент на една икономика придобива дълготраен интерес (поне 10% от дяловия капитал или правото на глас) в предприятие, намиращо се в друга икономика".

     Оставката трябва да я приемете, и докажете невинността на "другаря" ви! Па, после пак да се кандидатира за депутат!

    Горе