Има ли нерегламентирано сметище до село Руен – пита в парламента Ася Пеева

asia-peeva-pk2Има ли нерегламентирано сметище до село Руен и предприети ли са мерки за извозване на отпадъците до друго депо,- попита  депутатът от ПП ГЕРБ-Бургас Ася Пеева в рамките на днешния Парламентарен контрол. Въпросът  ѝ бе отправен към министъра на околната среда и водите Нено Димов.

В началото на април Ася Пеева се натъква на сметище непосредствено до изхода на с. Руен по  пътя към с. Добра поляна и с. Снягово. Купищата битови, биологични и строителни отпадъци са изхвърлени видимо скоро и се простират до самия банкет на пътя. В приемния ден на народния представител местните жители споделят опасения, че бездомни кучета и диви животни разнасят биологични отпадъци, което създава опасност от зарази.Пролетните ветрове и дъждове създават условия за замърсяване на почвите, водите и въздуха. Живущи в Руен алармираха още, че през топлите месеци на годината в района се разнася зловонна миризма, а височината на купчините смет затруднява видимостта на пътя.Село Руен е общински център и трафикът от и към него е активен целогодишно. Пътят, около който се намира нерегламентираното сметище, свързва планинските населени места с автомагистрала “Тракия” и черноморските туристически центрове.

“Наличието на сметище в такава близост до населено място, заплашва здравето на местните жители, създаваasia-peeva-pk предпоставки за екологични проблеми, уронва имиджа на страната ни пред преминаващите чуждестранни туристи.“ – добави още Ася Пеева.

Общинското депо край с. Руен е експлоатирано в периода 1995-2015 г., след което започва пренасочване на отпадъците от община Руен към регионалното депо край с. Братово.

В отговора си министър Нено Димов се позова на писма между РИОСВ Бургас и Община Руен от април 2018 г., в които се казва, че предстои третиране на останалите отпадъци на терен и рекултивация на територията. Това ще се случи по проект, за който има положително становище от РИОСВ Бургас и е изпратен за изпълнение към Дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в Министерството на околната среда и водите.

„РИОСВ Бургас ще продължи да извършва стриктен контрол върху състоянието на депо Руен, в това число и развитието на проекта за рекултивация.“ – обеща още министър Димов след изказването на бургаския депутат.