Вие сте тук: Начало » Политика » ВАС връща към КЗК жалбата за концесията на плаж „Поморие-изток”

    ВАС връща към КЗК жалбата за концесията на плаж „Поморие-изток”

    kzkСезиран, след отказа на Комисията за защита на конкуренцията да образува производство за спиране на процедурата за определяне на концесионер на плаж „Поморие-изток”, Върховният административен съд се произнесе в полза на Община Поморие.

    До подаване на жалба се стигна след като Министерството на туризма обяви конкурс за определяне на концесионер на морски плаж „Поморие-изток” и стана ясно, че концесионната територия неправомерно обхваща общинска собственост, като част от градската инфраструктура, а именно ул. Крайбрежна, която е транспортна улица и пешеходна зона. Въпреки изложените от кмета Алексиев мотиви, че според предвидената в закона правна възможност не може да се предоставя концесия върху територия, която не съставлява морски плаж (каквато е улицата), КЗК отхвърли жалбата с мотиви, че не е спазен 10-дневният срок за обжалване от обнародването на Решението за предоставяне на концесия за плажа в Поморие в „Държавен вестник”.

    В определението на ВАС пише, че единствения приложим ред за обжалване, включително и от кмета на Поморие като заинтересовано лице, е действащият в момента Закон за концесиите /ЗК/.

    При извършена от съда служебна справка в Националния концесионен регистър се е установило, че липсва обявление за откриване на процедура. На интернет страницата на Министерството на туризма е публикувано съобщение за провеждане на конкурса и е налице препратка към пълния текст на решението, но никъде не е посочено на коя дата това решение е публикувано съгласно изискванията на ЗК. Обявление за процедурата не е публикувано и понастоящем, следователно  според ВАС 10-дневният срок за обжалване не е започнал да тече, т.е подадената жалба против Решение на Министерски съвет не е просрочена, а по-скоро е преждевременно подадена и е следвало да бъде разгледана от КЗК по съществото ѝ.

    След направените изводи, Върховният административен съд отмени разпореждането на КЗК, считайки го за неправилно и постановено при допускане на съществени нарушения и върна преписката за повторно разглеждане и произнасяне по жалбата на кмета на Община Поморие Иван Алексиев.

     

    6 коментара

    1. Министерството на Туризма не прилага Законодателството?
     Ако няма обявление за откриване на процедура, то как се е състояла въпросната, тогава?
     Ами това си е престъпление, а не нарушение!
     Министъра незабавно трябва да бъде и уволнена, и да и се търси отговорност!
     Но, това не дава светлина в тунела за поморийци, и да не бързат да се радват, защото … въпросната територия, е, или не е Държавна публична собственост?!
     Правомерно или не, е вписана в концесионната зона?
     Съда до момента казва, че Министерството е "допуснало" нарушения на Законодателството!
     В същото време Държавата скастри, и изнуди протестиращите Кметове да си "актуализират" данъците!
     Защо да Ви плащам данъци, г-н Кмет?
     За да не може да защитавате правата на своите съграждани?
     Подавайте си оставките!

    2. Попаднах на една снимка във фейса, която всеки заинтересован може да види границите на плажа във времето, когато са се създавали плажовете в сегашния им вид! Тази снимка говори много повече от всеки един Кмет, Съветник, Министър, и т.н.
     На живеещите на ул. Крайбрежна ще кажа следното … този терен, за който Ви искат наем е част от плажа, който Общината е нарушила, като не е спазила границите, когато е строила крайбрежната улица. Ще им кажа и друго, този терен може да бъдат променени границите му, и той да стане Общинска Публична собственост, но искрено не ви препоръчвам! В този контекст, искам да попитам … Ако този терен е Държавна публична собственост, то Държавата защо не е полагала грижи за него, а е правено от Общината, дори в момента се прави нещо? Общината има пълното право да заведе дела срещу Държавата си!
     Ако пък този терен, не влиза в границите, което ме съмнява, то заинтересованите лица трябва да Съдят Държавата си!
     Защо? Ами защото излиза, че границите на терена умишлено са нарушени още преди 20 години! Не сега!
     Интересна е дилемата, и се надявам, че Общинската администрация няма да сътвори поредната си глупост!

    3. Парите когато играят какво са скици,снимки и кметове.Нищо….И в Поморие има строежи върху дюни но никой не реагира.Защо?

     • Парите са нищо, Мише!
      Внушението, че парите са основа за Правото е стара рана, която все още не съумяваме да пречупим! И най-вече Съдиите! Те са срам и позор за България, и на место да излизат по медии и да доказват психичните си отклонения, е по-добре да захвърлят тогите, а тези които са пред смъртния си одър е по-добре да поискат прошка, ако се имат за християни!
      Просто няма кой да застане зад гражданите, а политиците се крият зад мафията, която пък използва Държавната машина /скици, Кметове и т.н./. Има единици, които и в момента твърдо говорят за тези проблеми, но Народа е сляп, а тази слепота ще коства много поколенията!

      • Апостол

       Апропо нищо ново под слънцето както се казва.По-лошо е когато съсипват нещо което не е тяхно ,а на народа….и цинизма ,че този същият народ ги е избрал за да направят живота му поносим ,а те облечени във власт нехаят за народа.Но казано е ,че материала е лош и юнака балкански не може да се събуди още поне 500 години ,но може да изчезне завинаги.

       • Народа няма да изчезне, България изчезва, а Народа няма да се самоопределя, като такъв!
        Запитал ли си се как, и защо са "изчезнали" траките /спорно е точното наименование, и други Народи/?
        Избиването не е Решение за нито един тиранин, диктатор, враг и т.н.! А, това сме "изучили" от Природата, при това заложено в генома ни от хилядолетия!
        Това е утопия, която се внушава със Познание! За минало, настояще, бъдеще!
        България ще изчезне, и ще се прероди, така както е било, и ще бъде!
        Народа нищо не е избирал! Имаш прекалена вяра в избирателната система, която те контролират, и манипулират както си искат!

    Горе