Вие сте тук: Начало » Хороскоп » Ретрограден Меркурий 2019 г. – кога да го очакваме и какво да предприемем

    Ретрограден Меркурий 2019 г. – кога да го очакваме и какво да предприемем

    merkuriyВ ерата на информацията, пътуванията и технологиите е добре да знаем кога през годината Меркурий ще бъде ретрограден и за колко време, защото именно тази планета в астрологията символично се свързва тези теми. Днес, когато още със събуждането си от сън, грабваме смартфона, на обед публикуваме менюто си в социалните мрежи, а вечер блажено си почиваме пред телевизора е нужно да осъзнаем, че това е един мощен процес на пренасищане. Всяка крайност е вредна затова е добре да се научим да се въздържаме, за да успеем да поддържаме баланс в живота си. Смятам, че ретроградните фази на Меркурий биха били много полезни за нас именно в сферата, касаеща достъпа ни до информация. При ретроградност ние самите ще усещаме желание да се самоограничим от общуване, да притихнем в себе си и да се спрем от активна комуникация. Но понякога се носим по инерция в потока на рутината и вършим всичко механично без да се вслушаме във вътрешните си нужди от усамотение. С правилното знание обаче ще можем да решим, кога ще ни е по-лесно и ползотворно да се отдадем на самовглъбяване.

    Меркурий е ретрограден три пъти през 2019 година за около 21 дни. Препоръчително е в тези периоди да бъдем по-слабо активни на външен план, да не започваме нови начинания, да не подписваме договори, да не купуваме техника и т.н.

    Първият ретрограден период на Меркурий през годината е от 6 до 28 март в зодиакалния знак Риби. Рибите свързваме с чувствата, интуицията, фантазиите. Възможно е мисленето ни в този период да бъде обагрено от чувствата, а здравият ни разум да бъде замъглен. Можем лесно да се поддадем на измами, да бъдем подведени при сключването на сделки, да се объркат договори. Възможно е да загубим документи. Затова съветът ми е да се обърнете към себе си и да се отдадете на дейности, които ви носят удоволствие. Изключете телефона и медитирайте, слушайте музика, пишете поезия, четете книга, учете психология, рисувайте, пейте… Всички тези дейности ще ви носят душевен мир и наслада. Ключовата дума за периода е усамотение.

    Вторият ретрограден период на Меркурий е от 9 юли до 1 август и ще премине в два зодиакални знака – Рак и Лъв. Когато Меркурий е в Рак е препоръчително да обърнем внимание на семейството си. Всичко, което сме отлагали да свършим у дома ще напомни за себе си и ще трябва да довършим. Ще се засилят носталгичните чувства, ще имаме усещане за корените си и с желание ще посетим бащиния си дом. Обърнете по-голямо внимание на родителите и децата си, изслушайте ги, поговорете с тях, обсъдете текущите проблеми. Довършете ремонта в къщи, който дълго сте отлагали и бил често повод за семейни кавги. Но не купувайте уреди за дома! Набележете от какво се нуждаете и след като Меркурий тръгне напред – действайте! Подходящ период е да си вземем отпуск и да отидем на село – там, където ще се върнем при корените си и ще бъдем по-близо до тишината на природата.

    Когато Меркурий прави своя ретрограден ход през Лъв избягвайте да налагате собственото си мнение на околните, въпреки че е възможно да бъдете изкушени точно от това. Ще се засили желанието ви да доказвате правотата си и да влизате в спор, за да демонстрирате надмощие. Не го правете! Може сами да се подведете и после да осъзнаете, че сте сгрешили. По-добре е да се обърнем към себе си и да проведем стойностен вътрешен монолог. Добре е да се отдадем на забавления и творчество – гледайте театрални постановки, отидете на кино, рисувайте с децата си…създавайте красота.

    Третата ретроградна фаза на Меркурий е в знака на водния Скорпион от 1 до 21 ноември. Това е период на бурни страсти и драматични изживявания. В този период сме склонни да възприемаме фактите в крайности  и да потънем в дълбок субективизъм. Възможно е да изпаднем в конфликтни ситуации с половинките си, заради склонността си да виждаме нещата само в черни и бели краски. Възможно е да се засили ревността. Затова опитайте се да бъдете по-мълчаливи и затворени. Наблюдавайте и не реагирайте преди да преброите до сто. Емоциите са подсилени, а разумът не е водещ през ретрограден Меркурий. Изчакайте и не след дълго ще разберете, че сте си спестили излишни драми и интриги, затова, че сте се въздържали от емоционална реакция.

    И не забравяйте, че в природата има цикли на растеж и експанзия, но и периоди на застой и притихване. Периодите на ретрограден Меркурий са дни, през които трябва да се спрем и да се самовглъбим, защото само така ще „чуем“ себе си и истинските си потребности. А това е само още една крачка към усещането за щастие.

    Автор: Валентина Радиева-Маренова

    За изготвяне на личен хороскоп: vmarenova@gmail.com

    Горе