Вие сте тук: Начало » Общество » 140 години българско образование в Поморие /продължение/

140 години българско образование в Поморие /продължение/

anhialoВ далечната 1879 г., с Указ №1 на княз Александър Батенберг, е създадено Министерство на народното просвещение. През същата година отваря врати и първото импровизирано българско училище в Поморие.

Още в зората на Княжество България се води спор в Министерския съвет, училището и обществото за това, кои училища са по-полезни за българската младеж, общообразователните или професионалните?! Този спор завършва в полза на привържениците на общообразователните училища, към които принадлежат и българските учители.

Извадка от речта на народния поет Иван Вазов, в качеството му на министър на народното просвещение пред Народното събрание на 13 декември 1897 година:

“Бъдещето на един народ, зависи от неговите училища, а душата на училището е самият учител. Ето защо през последните години ние виждаме такава трескава деятелност по учебното дело във всички просветени страни; ето защо от всякъде се препоръчва, навсякъде се взимат особени мерки, за да се въздигне учителят на подобаваща висота…”

ivan-vazov-1В началото на 1899 година Иван Вазов, като министър на народното просвещение, пръв се опитва да направи реформа в българския правопис. Тя се отнася и до препечатването на учебниците.

Заслуга на патриарха на българската литература е и приемането на Закон за признаване в княжеството дипломите от чуждестранните висши училища. Така е премахнато едно “недоразумение, една аномалия в образованието на нашата младеж”.

При следващите просветни министри продължава грижата за развитието на българското образование и култура: определени са степените на общообразователното училище, въведена е задължителна ученическа униформа, създават се Академия на изящните и приложни изкуства, Държавно музикално училище и пр. Приети са: Закон за българската академия на науките, Закон за народното просвещение, голям брой Правилници и Наредби.

След Освобождението обаче, Анхиало попада в областта Източна Румелия…….

/следва продължение/

Фондация „25 века Поморие”

 

 

Един коментар

  1. "След Освобождението обаче, Анхиало попада в областта Източна Румелия……."
    От написаното излиза, че Анхиало не е освобедено, а превзето!
    Източна Румелия е под контрола на Османската империя!!! Какво е освободено тогава?

Коментар

Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

*

Горе