Вие сте тук: Начало » Toп новини » Европейска нощ на музеите в Поморие (видео)

    Европейска нощ на музеите в Поморие (видео)

    Европейската нощ на музеите бе отбелязана в Поморие с богата програма.  

    muzey1Жителите и гостите на града се насладиха на  прожекциите на стари документални филми в Музея на солта „Спомен за Поморие“, създадени през 20 век.  Нощните посетители разглеждаха с интерес музейната зала с автентични соларски инструменти, като дървени колички, гребла и други, а Илия Кусев и Елена Йорданова обясняваха подробно за  производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода- метод, известен като „древна анхиалска технология”, като същевременно  отговаряха  и на въпроси за лечебните свойства на калта и лугата от Поморийското езеро.muzey

    60604526_1179840025529700_5789611864853839872_nВ Историческия музей в Поморие всички посетители бяха посрещани от директора Антон Карабашев и екипа на музея с добре дошли. Европейската нощ на музеите 2019  г. започна с разглеждане на  експозицията на гостуващата изложба от РИМ – Хасково: „Девет товара коприна и още девет – везани”. Експонатите от XIX- XX в. представиха най- ценните качества на коприната -нейните здравина и трайност.   Последва музикално матине с пиано и виола на Крум Петров „Пътят на коприната- българската следа“

    60525673_1179840298863006_2621323333655855104_nЗабавления имаше  и за най-малките, като например забавната археология за деца, а  програмата „Млад откривател” , която ще бъде  и част от лятната програма на ИМ- Поморие, събуди любопитството на всяко дете и  превърна придобиването на знания в игра. Настолната игра „Цар на историята”, с участието на ученици от Поморие и  Бургас , с  учене на дати и събития от българската история, стана  интересна надпревара между бъдещите историци.

    vystanovkaОсобено интересна бе двучасовата демонстрация на средновековни оръжия и бойни техники на Сдружение за исторически възстановки „Чигот” от  Варна, в която всички посетители се включиха, обличайки дрехи от Средновековието и пробвайки бойния арсенал.  Спектакълът „Звук и Светлина”, създаден от Сдружение ” Култура, образование и иновации”, с комбинация от музика  и цветове на входа на Историческия музей бе  истински подарък за жителите и гостите на град Поморие.

    След 23:00 ч. започна  документално кино, с  ретроспективен поглед към минали участия на Историческия музей – Поморие в Европейската нощ на музеите и подбрани филми на историческа тематика.

    Исторически музей – Поморие и Музеят на солта бяха с вход свободен за всички събития и работиха до 01.00 ч. в Европейската нощ на музеите- 18 май.

     

    Горе