Вие сте тук: Начало » Криминале » Между Бата и Страцин полицията откри дрога за стотици хиляди левове

    Между Бата и Страцин полицията откри дрога за стотици хиляди левове

    marihuanaПолицията разкри плантация с марихуана в района на община Поморие. Открити са 90 кг изсушена трева, както и над 190 живи растения. По случая е задържан 57-годишен бургазлия, който твърди, че отглеждал културите, за да “извлича тинктура”. Това съобщиха пред журналисти днес административният ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас – Георги Чинев, зам.-апелативният прокурор Йовита Григорова и началникът на ОДМВР – Бургас – старши комисар Калоян Калоянов.

    ”Насажденията са открити между селата Страцин и Бата, в имот на обвиняемия. Изградена е била и специализирана поливна система. Растенията са били подредени внимателно, отглеждани с цел максимален добив. Изсушеният продукт е съхраняван в различни бидони, хартиени чували, кашони и вакуумирани пакети. По предварителна оценка, съдържанието на ТХК е около 8%”. Това обясни ст. комисар Калоянов.

    По думите му, заподозреният е бил задържан, докато поливал растенията, в рамките на предварително планирана акция. Плантацията е открита случайно, в района между поморийските села Страцин и Бата, като полицията задействала операция по залавянето на собственика. Работата по случая продължава.

    ”Обвиняемият е регистриран като земеделски производител. Той поддържа версия, че е отглеждал растенията с цел извличане на тинктура. Част от продукцията обаче била пакетирана по начин, който предполага друга цел на производството”, заяви Чинев.

    По оценка на прокуратурата, само изсушената маса е на стойност 540 хил. лева. Откритите живи растения са 193 на брой, в височина между 70 и 160 см и тегло на листната маса около 130 кг.

    Обвиняемият е задържан за срок до 72 ч. Прокуратурата ще настоява за мярка за неотклонение постоянен арест. Срещу него са повдигнати две обвинения – за притежание с цел разпространение на голямо количество наркотик, както и за отглеждане на наркотични растения.

    Предвидената санкция за първото престъпление е лишаване от свобода от 3 до 12 г и глоба от 12 до 50 хил лева, а за второто – затвор от 2 до 5 години и глоба от 5 000 до 10 000 лева.

    Горе