Животновъди скочиха срещу ветеринари на среща в Поморие

sre6taВ заседателната зала на Община Поморие  се проведе информационна среща с животновъди от община Поморие  по повод Африканската чума по свинете.  Третият по големина свиневъден комплекс, важен за развитието на отрасъла в региона  е този в Ахелой,  се подчерта в началото на срещата. За предотвратяване на разпространението на болестта, учени и здравни власти препоръчаха доброволно избиване на свине в малките стопанства. Стопаните реагираха бурно.

В срещата се включиха кметове на населени места и стопанства от общините Бургас, Поморие и Несебър. Повечето от тях гледат около 100-на глави. Те са изключително притеснени и недоумяват защо след като в област Бургас няма активно огнище на заболяването в момента, се препоръчва избиването на животните преди да са заразени. Те дори изразиха подозрение, че зад унищожаването им стоят икономически интереси на големите играчи в бранша. „Как да заколим по 100 животни? В какви фризери да ги държим? Държавата трябва да измисли начин да ни обезщети“, посочиха стопаните, цитирани от  БНР-Бургас. А кметът на Равнец Христо Колев обяви, че в селото има 140 животни и вече е започнало доброволното им избиване.

Снимка: БНР-Бургас

1 коментар

  1. Учените и здравните експерти твърдят, че чумата "пълзи" единствено, и само в малките стопанства? Като едно от тях е третото по големина в областа?! Въобще прочитате ли си прессъобщенията?
    Препоръчвам на малките стопани да се обединят, да наемат външни учени и здравни експерти, а не да налитат да бият корумпирани прасета.