Книга и фотоизложба са посветени на Поморие

68530429_1653984118071053_5565031443739967488_nВ Поморие се състоя премиерата на поетичната книга „ГРАДЪТ – поезия и фотография“ и фотоизложба. Специални гости и участници в културното събитие с концерт бяха  поетът и драматург Недялко Йорданов и композиторът Хайгашод Агасян.  Поетът разказа историята на известната песен “Семеен спомен за Поморие”, лично преживяна от него и съпругата му.  Публиката чу и последните му творби, които съпроводи с бурни аплодисменти. Водещ на културното събитие бе актьорът на ДТ “Адриана Будевска” Валери Еличов

„Похвално е отпечатването на тази книга „ГРАДЪТ – поезия и фотография“, в която неколцина автори разкриват и дават талантлив художествен израз на своята емоционална и духовна връзка с родния град. Съставителите на тази книга са направили своя избор и ни представят по един добър начин творчеството на поети, съдбовно свързани с Поморие и обрекли на Поморие талантливото си слово. Усетът за Поморие се засилва от прекрасните фотографии от един фотоконкурс и те носят отделно свой лиричен поглед към града и неговото море“ – дава висока оценка за изданието Ваньо Вълчев – поет, писател, театрал, журналист, кино и телевизионен режисьор.

68495351_1653984188071046_1582815394127675392_nКнигата включва поетични творби на Яворов, Весела Страшимирова, д-р Васил Костадинов, Боян Чимов, Иван Кунев и 15 фотографии от Поморие, които бяха представени на фотоизложбата “ГРАДЪТ”. Снимките са подбрани чрез номинации на  жури от фотографи в състав: Диди Андреева, Тодор Динев – Тото и Георги Димитров. Във фотоконкурса „ГРАДЪТ“ участваха над 100 кадъра на автори от 3 държави – България, Русия и Великобритания. Отличените фотографии са дело на: Андрей Климов, Борис Кратман, Валентин Найденов, Ваня Герасимова, Георги Фотев, Ирина Карачева, Красимир Колев, Маргарита Дикова, Петър Шипчанов, Тодор Тодоров и Чавдар Чернев.

Тричленното жури присъди първо място на плевенчанката Маргарита Дикова за снимката „Залез“. Втората награда грабна Чавдар Чернев от Поморие за фотоса „Зимен етюд“, а третото място получи Тодор Тодоров от село Тополчане (област Сливен) за снимката „Пред буря“. Кметът на община Поморие Иван Алексиев  връчи специална награда от Община Поморие за фотографията „Завръщане“ на Красимир Колев – двудневен СПА-уикенд за двама в хотел “Сейнт Джордж” и билети за посещение на културно-историческите забележителности и музеите в град Поморие.

Фотоизложбата ще бъде дарена  на Градска художествена галерия „Дечко Стоев” и ще остане за идните поколения

Културният проект „ГРАДЪТ – поезия и фотография“, включващ издаването на книга с поезия и фотографии, фотоконкурс и изложба, посветени на Поморие, се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на д-р Васил Костадинов. Автор на проекта е Стоян Тончев, който заедно с Боян Чимов  е и съставител на книгата. Редактори са Боян Чимов и Светла Асенова, а издателството е „Либра Скорп“ – Бургас. Партньори: Сдружение „Граждани за Поморие“ с председател Ангелина Мерджанова; екип на информационния сайт LIBERTA.BG и НЧ „Просвета 1888“ Поморие. Предговорът на изданието е на Ваньо Вълчев, а автор на корицата на поетичната книга е известният художник-маринист и почетен гражданин на Поморие – Йордан Маринов