Вие сте тук: Начало » Култура » 134 години от Съединението на България

    134 години от Съединението на България

    На 13 юли 1878 г. (1 юли по стар стил) Великите сили подписват Берлинския договор, който променя разпоредбите на Санстефанския мирен договор  и определя бъдещето на Балканите. Най-силно ощетена от него е страната ни, но макар Берлинският конгрес да разпокъсва нейната територия, той не успява да прекъсне здравата духовна нишка, която свързва Княжество България с Източна Румелия. В следващите седем години на дневен ред излиза тяхното обединение, като на 6 септември 1885 година то става факт. Това е първата реална стъпка към сбъдването на националния идеал и едно от най-значимите дела, подготвени и извършени от българи.

    С полагане на венци пред паметните знаци на участниците в борбата за национално освобождение, днес Поморие отбеляза 134-та годишнина от Съединението на България. Националният флаг беше издигнат под звуците на химна в изпълнение на Общинския духов оркестър. Цветя по повод светлата дата поднесоха кметът на община Поморие Иван Алексиев, народният представител Ася Пеева, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, общински съветници, общественици, жители и гости на града.
    В памет на националните ни герои беше прочетена заупокойна молитва, а историкът Зорница Бубова произнесе слово, припомняйки значимостта на 6-ти септември.

    Освен с общоградския ритуал, годишнината е почетена и с още една инициатива, организирана съвместно с Министерството на туризма – “Денят за вас”. Античната куполна гробница, Музеят на солта и Исторически музей – Поморие днес работят без входни такси и всеки, който желае, може да ги посети  безплатно.

    БНТ специално излъчи филма “Поморие – Скритата перла” по повод годишнината от Съединението като специален жест към град Поморие.

    Празничната програма продължи с концерт-спектакъл на Държавна опера – Бургас, с участието на солистите: Мария Цветкова – Маджарова, Нона Кръстникова, Людмила Михайлова, Йордан Христозов, Делян Славов, Яни Николов, Валери Турманов и Костадин Мечков. Диригент: Цанислав  Петков, а концертмайстор – Ваня Златева.

     

    Горе