В СУ „Иван Вазов” -Поморие откриха паметник на своя патрон

ivan-vazovБронзов бюст паметник на Патриарха на българската литература вече се издига в двора на Средно училище „Иван Вазов” – Поморие (гимназиален етап на обучение) върху двуметров гранитен постамент, съобщават от пресцентъра на Община Поморие. Автори на впечатляващия скулптурен портрет са Христо Георгиев и Милчо Талев, а средствата за реализирането му бяха осигурени от Община Поморие.

Паметникът беше открит днес като част от честванията по повод 140-годишния юбилей на учебното заведение. Тържеството започна с издигане на националния флаг под звуците на химна и посрещане училищното знаме. Агатополски епископ Иеротей отслужи водосвет за здраве и благополучие, а кметът Иван Алексиев и директорът на училището Иван Тенекеджиев официално разкриха Вазовия лик пред всички присъстващи.

„Може би неслучайно откриването на този паметник се случва точно сега, дни след честването на Съединението на България и обявяването на нейната Независимост – събития, създали и утвърдили нашата национална идентичност. В основата на тази идентичност обаче не стоят само оръжия и дипломация. В основата ѝ винаги е бил стремежът за запазване и утвърждаване на родовата памет. Ето защо благодаря на Община Поморие и на Общински съвет – Поморие за това, че включиха в бюджета изграждането на този монумент и днес той вече е факт”, каза Милчо Талев – един от авторите на проекта.

На събитието присъстваха още председателят на Общински съвет и инициатор на идеята Адам Адамов, народният представител Ася Пеева, зам.-кметът Янчо Илиев, общински съветници, общественици, учители и ученици.

Своеобразният празник завърши с награждаване на най-добрите литератори в конкурса „Здравей, юбилей”, посветен на СУ „Иван Вазов” Поморие, и поднасяне на венци и цветя пред лика на патрона.

1 коментар

  1. В. Георгиева

    Защо нямаше разгласа за гражданството?!
    Защо ни лишавате от участие в събитието?!