Как да различим професионалния астролог от шарлатанина? (продължение)

gab_5127Продължението от миналия път по темата: 12 – те правила на професионалния астролог – статия, подготвена от Алберт Тимашев и Сергей Евтушенко и преведена от руски на български език от Ани Георгиева.

 

„Правило 7:

а) Професионалният астролог е много акуратен, високо цени своето и Вашето време, затова никога не го губи напразно. Консултацията провежда строго индивидуално, по разписание, като предварително уговаря с Вас денят и часът за среща. Винаги съблюдава приетият в обществото етикет за делово общуване и по време на консултацията не се отклонява от темата, ако клиентът не го помоли за това. Винаги гарантира конфиденциалността на беседата и не допуска среща на клиенти в дома или в офиса си, а още по-малко да се наредят на опашка пред вратата му.

б) Обикновено шарлатанинът не е акуратен и Ви губи времето напразно: принуждава Ви да чакате на опашка, позволява си да закъснява за срещата и т.н. Стреми се да Ви изкара от равновесие и да демонстрира важността и заетостта си.

Правило N7. “Точността е вежливост на кралете”. Ако “астрологът” закъснява за срещата и по време на консултацията води с Вас празни разговори на отвлечени теми или по някакъв друг начин Ви губи времето напразно, пред Вас е шарлатанин.

 

8.

а) По време на консултация професионалният астролог никога не използва непонятна за Вас специална астрологическа терминология, разговаря с Вас на обичаен, прост и напълно достъпен език, чрез общодостъпни термини и понятия Ви обяснява същността на проблемите и Ви посочва пътища за тяхното разрешаване.

б) По време на консултация шарлатанинът използва абсолютно непонятна за Вас специална астрологическа терминология, обяснява Ви значението на всеки фактор от Вашия хороскоп поотделно, но не може разбрано и ясно да отговори на въпроса Ви: “Какво, в края на краищата, на прост понятен човешки език, означава “всичко това”?!”

Правило N8. Ако “астрологът” не е способен да  Ви каже нищо освен: “Вашият Сатурн в тригон към Марс компенсира Вашият “паднал” Меркурий” – едва ли ще Ви се отдаде да извлечете някаква полза от такава консултация. По-скоро пред Вас е шарлатанин или недоук, псевдо-астролог.

 

9.

а) Професионалният астролог се стреми да вникне дълбоко във Вашите проблеми и въпроси, затова винаги отделя за консултацията достатъчно време. Ако е необходимо удължава консултацията или назначава допълнителна среща.

б) Шарлатанинът обича да организира поточно консултиране, отделяйки на клиента строго фиксирано време, обикновено кратко. Страхува се да се задълбочава в проблемите на клиента, опасявайки се да не издаде некомпетентността си.

Правило N9. Истинският астролог се стреми, преди всичко, сам да постигне ясно разбиране на Вашите въпроси и проблеми, за да може след това да Ви предаде това разбиране. При това, астрологът е длъжен много по-добре от другите хора да види и да разбере Вашите проблеми и техните причини. Затова, ако Вие не виждате в “астролога” стремеж да постигне такова разбиране, или ако дълбочината на неговото разбиране по нищо не се различава от дълбочината на разбиране на Вашите познати и приятели, значи пред Вас е шарлатанин.

 

10.

а) Професионалният астролог провежда консултацията чрез диалог, като коригира стила на общуване според Вашите предпочитания. Никога не налага мнението си, не се стреми да Ви подчини на себе си или да Ви манипулира. Държи се спокойно и демократично. Винаги Ви предоставя възможност сами да вземате решения, като Ви оставя свобода на избор и Ви разказва само за възможните варианти на Вашата съдба и необходимите за тяхната реализация действия.

б) Шарлатанинът води консултацията във вид на монолог, не Ви позволява да задавате уточняващи въпроси, стреми се да Ви потопи в потока от думи, да Ви измори и на всяка цена да Ви убеди в собствената си правота. Налага Ви мнението си агресивно, диктува Ви как трябва да живеете и какво да правите, стреми се да Ви внуши комплекс за малоценност и чувство за вина, да Ви подчини и да постави под свой контрол живота Ви. Дава абсолютно фаталистични прогнози, като че ли Ви липсва свобода на избор и свободна воля.

Правило N10. Ако чувствате психологически натиск от страна на “астролога”, опит да Ви натрапи мнението си, да държи диктаторски тон, ако чуете нещо от рода “Покай се, грешник!” или предсказание от типа “Остава ти да живееш две години”- веднага прекратете общуването с него, станете и си тръгнете! Това не е астролог, а опасен и, възможно, психически ненормален човек.

 

11.

а) Професионалният астролог винаги ще намери начин да обясни по достъпен начин същността на всеки проблем. Когато споменете за някаква житейска ситуация е способен да уточни Вашият разказ и да го допълни като посочи взаимовръзката между дадената ситуация с други. Като правило, Вие и сами знаете всичко това, но Ви се предоставя прекрасна възможност да се убедите в квалификацията на астролога.

б) Шарлатанинът говори чрез заучени шаблонни фрази, често използва цитати от астрологичната литература. Когато споменете за някакъв конкретен проблем започва да дрънка мистични псевдо-философски безсмислици или се измъква с общи нищо не означаващи фрази. На молбата Ви да каже нещо конкретно не е способен да даде никакъв ясен отговор.

Правило N11. Ако видите, че “астрологът” разиграва пред Вас заучена пиеса, или “информацията”, която Ви, дава като две капки вода прилича на тази, която е дал на Вашите познати, или ако не е в състояние да Ви каже нищо конкретно за Вашите проблеми, или ако неговият речников запас е оскъден, речта му е еднообразна и изобилства от идиоми от типа: “Всичко ще бъде добре”, “Ще Ви бъде трудно, но аз ще Ви помогна” и т.н. е съвършено очевидно, че пред Вас е шарлатанин.

 

12.

а) Както всеки човек, и професионалният астролог има право да греши, но винаги признава своите грешки и с готовност ги поправя. Обезателно Ви предупреждава, че всички изводи, прогнози и съвети носят препоръчителен характер и не могат, и не трябва да се разглеждат като истина от последна инстанция.. Помнете “Звездите винаги казват истината, само че астролозите понякога грешат”.

б) Всяко Ваше посочване на негова грешка възприема като лично оскърбление, не признава грешките си и, още повече, никога не ги поправя. Старае се да Ви убеди, че не сте го разбрали правилно, неправилно сте изтълкували думите му, и въобще, че във всичко сте виновни Вие самите, в това число и за не сбъдналите се прогнози, защото, например, сте му предоставили непълна и неточна информация.

Правило N12. За разрешаване на проблемите си бъдете готови за съвместна работа с астролога. Астрологът не е вълшебник, затова не очаквайте, за миг ще ви избави от всички житейски трудности. Обратно, страхувайте се и избягвайте онези, които Ви обещават 100%-тов резултат и безусловно и бързо разрешаване на проблемите Ви.“

 

Астролог: Валентина Радиева-Маренова

Контакти: 0896808697

E-mail: vmarenova@gmail.com

Сайт: https://astrohoroskopi.com

                                                                                  Facebook: @astrologyconsulthoroskop

Снимка:  Фото Студио G