Вие сте тук: Начало » Култура » Никулденската традиция в Поморие и Ахелой и тази година бе спазена

    Никулденската традиция в Поморие и Ахелой и тази година бе спазена

    na-nikuldenЗа хората, родени на морския бряг, Никулден е един от най-важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. След тържествена света литургия в местните храмове и литийни шествия до рибарските пристанища в Поморие и Ахелой, днес плавателните съдове на територията на общината бяха благословени, за благополучие на собствениците им бяха прочетени молитви, а в памет на хората, чийто живот е бил отнет от водните стихии, в морето бяха хвърлени венци и цветя, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

    Кметът Иван Алексиев уважи мероприятията и в двата града, излизащи на морския бряг: “След патронния ни празник Гергьовден, за всички нас Никулден е един от най-личните, най-обичаните и тачени дни през годината. Нека Св. Николай Чудотворец бди над вас и семействата ви. Нека рибарите ни винаги излизат от морето живи, здрави и с пълни лодки”. С тези думи Алексиев поздрави всички присъстващи и ги прикани да опитат от осветените рибни блюда за здраве – традиция, която Община Поморие и тази година стриктно организира и спази.

    Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина” при ЦПЛР-ОДК Поморие и хорова формация „Морски бриз” при Клуб на пенсионера „Анхиало” поднесоха музикален поздрав към всички присъстващи на рибарско пристанище – Поморие. Празника уважиха още заместник-кметовете Янчо Илиев и Кунчо Гайдов, кметът на Ахелой Иван Георгиев, заместник-председателят на Общински съвет Георги Вражев, директорът на дирекция Желязко Страволемов и общински съветници, пише още в прессъобщението.

    Горе