Вие сте тук: Начало » Аудио / Видео » Кметът Алексиев разказва с документи: Как е бил заграбен стадионът на Поморие и построен Грандхотел Поморие (видео)

    Кметът Алексиев разказва с документи: Как е бил заграбен стадионът на Поморие и построен Грандхотел Поморие (видео)

    Ivan-Aleksiev6По време на третото заседание на Общински съвет – Поморие съветниците взеха решение да приемат докладната записка на кмета Иван Алексиев, относно актуализация на бюджет – 2019г.  Докладната записка по точката беше приета без да бъде коментирана от съветниците. За сметка на това кметът Иван Алексиев изкара куп документи за това и разказа пред съветниците по какви схеми са действали определени лица, за да се построи стадионът и Гранд-хотел Поморие. Бомбастичната информация на кмета може да прочетете тук или да изгледате видеото по-долу от 42:58.

    Иван Алексиев: От уважение към Общинския съвет искам една информация да изясня, относно актуализацията, защото по време на комисии бяхме атакувани от г-н Стоянов и колегите му, че видите ли били отпуснати сума ти пари от 80 000лв. без да питам Общинския съвет и те са изхарчени, а футболният клуб го няма. Поради тази причина реших да дам това обяснение пред целия Общински съвет, пред цялото гражданство и пред цялата общественост, за да е ясно, защото тези спекулации за футболния клуб не са здравословни за никого. Говоря за града ни като цяло. Пари са отпуснати за текуща издръжка не само на Общински футболния клуб, ако видите, но трябва да се вземат информирани решения, г-н Стоянов, но да не се гледа избирателно. Ако видите цялата актуализация такава текуща издръжка се отпуска на хандбалния клуб, такава текуща издръжка се отпуска на болницата, но там нищо не се споменава…

    Защо Поморие, спекулира се и в медиите, остава без футболен отбор? ОФК Поморие продължава да съществува, но не се казва истината. Просто в Поморие няма градски стадион от 2002 г., благодарение на един господин и двама кметове. Това са другарят Митко Събев и двамата бивши кметове на Община Поморие. Ето класьорът с папката. Крайно време е да се спрат спекулациите. Град Поморие и град Каблешково нямат градски стадиони. Благодарение на едно решение от 2002 г. по  Докладна записка на инж. Георги Трухчев – кмет на Община Поморие за  учредяване на Акционерно дружество с общинско имущество. Ето я докладната. Общинското имущество са двата стадиона, с акционер Община Поморие и ПФК Нефтохимик АД, в съответствие с разпоредбите и т.н. се включват двата градски стадиона на гр. Поморие и на гр. Каблешково. Тогава оценката им е 645 000 лв. като 18 дка е градският стадион в Поморие, 25 дка е градският стадион в Каблешково. След това най-притеснителното кое е? Че двата стадиона са публична общинска собственост. В деня на сесията, юли месец, 2002 г. се деактуват двата стадиона от публична в частна общинска и веднага се апортират в новото дружеството ЕС Пи Ем -Поморие. Тук са всички сметки, колко пари струват, справки и т.н. Обаче, продължаваме нататък и ще отговоря на първа точка – защо г-н Неделчо Стайков и аз, тогава като кмет, поискахме ревизия? Като стигнем на финала на тази сделка и като ви подсетя за сделката “Кабланд”, защото точно в този период, 2003 г. – 2011 г., бяха двете най-големи сделки, които унищожиха Поморие и община Поморие. 2000 дка подарък на едни измамници край Каблешково, 18 дка подарък – градския стадион в Поморие, 25 дка подарък – градския стадион в Каблешково. Ето за това бяха тези решения, г-н Стоянов. Когато ние през тези 8  години сме направили една такава сделка, о кей. Продължаваме нататък. Отиваме към 2005 г., вече при другия кмет инж. Петър Златанов. Забележете, и двамата са инженери, градоустройственици, нали, аз съм там еди си какъв, няма значение. Какви сделки сключват?

    Искам да ви покажа нещо много интересно. Как се променя Грандхотелът? Ето го стадионът. Градския стадион, който ние имахме с прилежащия терен. Това нещо се включва, за да се построи Грандхотелът ли, Балнеохотелът ли, както искате го кажете и вижте какво става. Първо, крилото трябва да е тук. Ето го. 2005 г. се променя проектният план и вижте къде идват двете крила и къде отива градският ни стадион? Изчезва, изчезва. Само че той  вече е апортиран и в решението ясно е казано, че не е собственост на Община Поморие. ето ги  параметрите. Другото, което е! За да са сигурни, че Балнеохотелът не може да се пипне повече, през 2007 г. се прави нов устройствен план и се отделя Балнеохотелът със спортната зала, и се отделя стадионът в едни други 10 дка. Значи от 18 дка нашият градски стадион става 10 дка. Г-н Стоянов, ако искате може да ви дам и тази папка да я разгледате? Още три има оттатък. Те са много интересни, отговорни хора са взимали решения. И Янчо Славов е вътре, защото искате за БСП да се говори, ето говори се за БСП.

    Оттам нататък какво се случва? Видите ли- трябваше да се изгради този стадион. Много е интересно, че това дружество, тази земя се дава на това дружество и общината се отказва от тази земя, за да може това дружество да издържа футболния клуб на Поморие и на Каблешково. Това е условието, но не е изпълнено нищо. По-нататък! Трябва да възстановят градския стадион! Върху тези декари знаете ли какво правят? Общински съвет Поморие дава съгласие, с председател инж. Янчо Славов, тогава общински ръководител на БСП, говорим за БСП, или председател на комисията по устройство на територията, дават съгласие това дружество да изтегли заем от Петрол холдинг и да построи стадиона. Тегли се заем от 10 млн. лв. През 2007 г. този стадион на нас ни струва 10 млн.лв. със заемите, с лихвите, които са 14.5 млн. лв. и тежи на дружеството плюс 2.5 млн. лв., които дружеството Ес Пи Ем – Бургас, другото  дружество на другаря Митко Събев е начислило като задължения на Ес Пи Ем – Поморие. И този стадион виси с 18 млн. лв. задължения. И Събев ми казва, че ако искаме ние да си вземем стадиона, защото той бил взел някаква картофена нива, не бил градски стадион, ние трябвало да платим 51%, защото общината имала 51%. Събев, който ни открадна земята и ние да му платим. И да ходим 3 години да играем навънка по чужди стадиони? Защо? За да не се знае, че Поморие реално няма градски стадион. Ей това е истината. И в момента, в който Несебър казаха, че повече няма да ни пускат на стадиона, хората са абсолютно прави, защото те ни пуснаха за 1 година, ние влязохме и 2-ра година, влязохме и 3-та година, казаха: – Стига толкова! Ние нямаме къде да играем. Трябва да ходим да играем в Созопол? Няма как да стане. Ето това е Митко Събев за Поморие и неговите благодетели отзад. И това е истината  за Поморие. ОФК Поморие има футболен отбор, има детско-юношеска школа,  но няма стадион, на който да играе по простата причина, че при една мега-измамна сделка, понеже тази сделка е минала за това, минава и другата сделка за Кабланд в Каблешково. Защото мнозинство тогава са имали БСП. Ей за това минаха тези мега-сделки и затова бяха тези проверки. Ние сме имали мнозинство, ГЕРБ, но такива сделки не са минавали през нас. Затова искам да направите проверки. Приключвам и искам ясно да заявя, че футболен отбор има, футболен клуб има, просто град Поморие и град Каблешково нямат градски стадиони. На добрата воля от страна на общината да натиска Събев и компания да влизаме на стадиона, успявахме да влизаме. В момента, обаче стадионът е с изкуствена трева, която е с изтекла давност, нямаме лиценз и не ни допускат.

    Събев излъга три пъти общината и кмета на общината. Първия път, че ще смени тревата, втория път, че ще намери начин да отстъпи тези 49% и последния път, беше преди няколко месеца, когато трябваше да прехвърли уж тези 49% и биеше тъпана наляво и надясно, че видите ли аз подарявам на Поморие 49%. Нищо не подарява и не е подарил. Само е взел и иска да взима, но БСП хубаво, че не управляват община Поморие и държавата.

    Вижте изказването на кмета по време на  Третото заседание на Общински съвет – Поморие

    от 42:58

    Един коментар

    1. БСП няма мнозинство в ОС нито през 2003 г., нито през 2007 където ГЕРБ имат повече от БСП!
     Добре е преди да говори да провери!
     Сполай Ви и Весели празници!

    Горе