Вие сте тук: Начало » Общество » Няма решение за жените, пропуснали да се прехвърлят от частни пенсионни фондове в НОИ

    Няма решение за жените, пропуснали да се прехвърлят от частни пенсионни фондове в НОИ

    vypros“Няма окончателно решение дали ще бъде удължен срокът за прехвърляне на партиди от частните пенсионни фондове към НОИ за жените, които са изпуснали крайният 5 годишен срок преди излизане в пенсия”, коментира пред БНР социалният министър Деница Сачева .

    От 20 хиляди жени, които от септември 2021 г. трябва да  взимат втора пенсия, 1800 са прехвърлили парите си в НОИ. Така са избрали да получават една пенсия в пълен размер, допълни социалният министър в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

    Към момента жените, родени в периода 1961-1963 г. включително не са в хипотезата да могат да прехвърлят парите си от частния фонд в НОИ. Затова синдикатите са предложили еднократна възможност да направят това, ако искат.

    Министър Сачева обаче коментира: „Какво би могло да се направи зависи единствено и изцяло от разчетите и от политическото решение, което още не е взето. Трябва внимателно да преценим тази възможност и тогава, когато променим условията за първата кохорта, втората кохорта също ще има основание да каже, че нещо не е направено така, както да ги удовлетворява“.

    Първите мъже, родени след 1960 г., които ще вземат втората си пенсия през 2024 г., все още са в хипотеза да прехвърлят средствата за втора пенсия до края на тази година.

    „Все още са в срок, ако те преценят и ако вземат решение, да прехвърлят своите пари към НОИ. Това е въпрос на лична преценка и на личен избор“.

    Мъжете обаче трябва да съобразят и датата на раждане – тези, родени преди днешния ден, вече са загубили това право.

    Горе