Тормоз над личен лекар в Ахелой

lekarВ продължение на години д-р Веселина Русева, която практикува в гр.Ахелой, е тормозена от роднина на неин бивш пациент. Агресивният мъж я обвинил за смъртта на човека, за чието здраве тя се грижила.  Освен материални щети в кабинета й , има и опити за саморазправа, споделя общопрактикуващата лекарка по бТВ, в предаването „Тази сутрин“.

Страхът на д-р Веселина Русева нараства, когато мъжът се появява в кабинета й с настояване да му стане личен лекар. „Заплаши ме словесно, че ще ме инвалидизира. Бутна ме в храстите, счупи ми очилата. Бях изплашена. Не исках повече да ме приближава. Той открито ме гледаше с омраза“, разказва жената с бялата престилка. „Опита се да ми наложи да го прегледам. Нямаше никакви оплаквания. Казах му, че приключва работното ми време, а той се развика. Застана пред вратата. Не можех да изляза от кабинета. Изплаших се и се обадих на тел. 112“, споделя д-р Русева.

След инцидента, тя пише писма до Здравната каса и Лекарския съюз, за да мотивира отказа си да се грижи за здравето на човек, който я тормози. Жената, събрала кураж да се бори срещу агресията.  Настоява това да е право на всеки личен лекар. „Ние сме беззащитни. Няма дори полицаи на смяна в населените места, където работим. Трябва да има ефективни наказания за тормоз на лекари“, каза още д-р Веселина Русева.

Припомняме, че това не единственото насилие върху-р Веселина Русева. Бeше нападната и преди четири години,   на 11 октомври  2016 г. в Ахелой, където е медицинската й практика. Тогава побоят над нея беше разследван от полицията  и прокуратурата в Поморие.

Заради подобни случаи, от Сдружението на общопрактикуващите лекари искат медиците да имат право да не записват, както  и да отписват агресивни пациенти от листите си.

При проява на агресия към медици, лекарите вече имат право да отказват да изпълняват своите задължения, ако преценят, че са в риск.

Тази година в Националния рамков договор е записано: „Изпълнителите на медицинска помощ нямат право да прилагат диагностични  и лечебни методи  на лицата, които  възпрепятстват оказването на медицинска или дентална, или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, може да не се окаже такава, с изключение на състояния, застрашаващи живота им“ Т.е. колкото  и  обиден да е един лекар, той е длъжен да оказва  медицинска помощ.

По думите на председателя на Националната пациентска организация д-р Хасърджиев нищо не оправдава насилието.