Хранене на смени и настаняване с декларация в хотелите по морето

angelkovaЛетният сезон по морето да започне от 1 юли, настаняването в хотелите по Черноморието да става само с декларация, а събирането на тен на плажа – на голямо разстояние между шезлонгите. Това са част от мерките на Министерството на туризма, изпратени за съгласуване със здравното министерство и Националния оперативен щаб.

Междувременно от туроператорските и туристически агенции продължават да настояват за оставката на министър Николина Ангелкова и за спешни мерки за излизане от кризата.

От Министерството на туризма планират още от средата на юни по-малките хотели да заработят, а от началото на юли сезонът активно да започне.
„Сега е моментът заедно да помогнем на нашата страна, като изберем България това лято за своята макар и късна почивка”, призова министърът на туризма Николина Ангелкова.

Това обаче да става при строги правила.

„На рецепция следва да бъдат приемани групите на части, да се спазва пред рецепцията отстояние от 1,5 – 2 метра между туристите”, обясни Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма.

Още при пристигане в хотела всеки турист ще трябва да попълва декларация за пътуване на собствен риск.

„Трябва да декларират, че са наясно с епидемиологичната обстановка в България, че знаят за чия сметка ще е евентуално лечение, ако нещо се случи, както и ако бъдат принудени да стоят под карантина, ако съответният хотел се карантинира”, обясни заместник-министърът.

За да се избегне струпването на туристи, храненето ще става на смени и при намален капацитет. А събирането на тен на плажа – на по-голямо разстояние между чадърите и шезлонгите. Без още да е ясно кой ще контролира това.

„Няма как да седим и дебнем. Разчитаме на самосъзнанието и на това да спазваме правилата”, заяви Николина Ангелкова.

Всеки турист трябва да посочи дати на пътуването си, както и как се придвижва – със самолет, автобус, кола или влак. Необходимо е и да декларира, че ще спазва всички изисквания на здравните власти, докато е на почивка.

Обмисля се и облекчено издаване на визите за туристите, които идват да почиват у нас от Русия и Турция.

Дезинфектанти трябва да има във всички общи помещения.