2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

botev2 юни е Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.  През 1876 г. 205 млади момчета слизат на дунавския бряг при Козлодуй и с трепет целуват родната земя. Окриля ги светлата идея да се сражават за свободата на Отечеството си, задушено в петвековния гнет на Османската империя. Войвода на четата е 28-годишният поет-революционер Христо Ботев, за когото любовта към родината е над всичко. Разпределени на групи, Ботевите четници се качват на австрийския кораб “Радецки” от различни румънски пристанища по Дунав. Предрешени като градинари, те укриват оръжието и въстаническите дрехи в уж градинарските сандъци. Когато наближават българския бряг, Ботев заставя капитана да свали въстаниците при Козлодуй. Предстоят им тежки преходи и сражения. Надеждата на поета да запали искрата в сърцата на родолюбивите българи и да ги поведе в битка за освобождение на България угасва преди 144 години на 1 юни (20 май по стар стил). Тогава, след тежък бой във Врачанския Балкан, по здрач един изстрел го покосява. Историята на Ботевата чета е една от най-ярките страници в Априлското въстание от 1876 година – връх в освободителните борби на българите в Османската империя. Жестокото му потушаване предизвиква широк международен отзвук и довежда до освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г.  Днес Ботев е сред най-обичаните ни национални герои, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи. А гениалната му поезия и страстната му публицистика са скъпи на всеки от нас

За първи път Денят на преклонение към героите се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на връх Вола (Околчица) лобното място на Ботев, се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си. На 2 юни 1948 г., в 12.00 часа е даден първият сиренен сигнал за мълчание в цялата страна.

И в  Поморие на 2 юни, точно в 12.00 часа  сирени призоваха за триминутно мълчание в знак на почит пред великия син на България и всички, геройски отдали живота си на свободата и независимостта й. При подаване на сигнала пешеходците и пътните превозни средства  спряха на място до края на звука от сирените.

Тази година вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов призова  да наведем глави пред паметта на дедите ни, извоювали нашата свобода и да поднесем цветя на най-близкия паметник на Ботев. Идеята на вицепремиера идва поради забраните за събиране на големи групи от хора, наложени от противоепидемичните мерки, които осуетяват традиционните Ботеви чествания в цялата страна. “Призовавам всеки българин да си направи снимка на паметника и да я качи в своята Фейсбук страница, в Инстаграм или Туитър. Да покажем, че и разделени можем да бъдем заедно и да отдадем нужното уважение на стотиците хиляди българи, които са се отрекли от личното и са посветили себе си на Майка България”, категоричен е още Каракачанов в своето предизвикателство, което отправя към всички българи.

Да се включат в предизвикателството могат да направят жителите и гостите на Поморие,  полагайки цветя на бюст паметника на Ботев, в градината на квартал ”Св. Георги” до сградата на читалище „Светлина 1939”. Паметникът в Поморие е  дело на  талантливите скулптори – Милен Каменов и Христо Димитров. Граждани и гости на Поморие ще могат да сведат глава, да помълчат и да отдадат частица от своята признателност на една от най-великите личности от българската история – Христо Ботев“. Човекът, който се бори срещу поробителите самоотвержено и всеотдайно, както със сабя, така и с перо.“