Окръжен съд – Бургас одобри споразумение за наркотици

sydiqОкръжен съд – Бургас одобри постигнато споразумение между Окръжна прокуратура – Бургас, подсъдимите Мартин Д., Веселин К. и Йордан М. и техните защитници. Споразумението бе постигнато след проведеното разпоредително заседание, в което държавното обвинение, подсъдимите лица и адвокатите им поискаха от съда делото да бъде гледано по реда на диференцираната процедура по Глава 29 от НПК.

Съгласно постигнатото споразумение подсъдимите Мартин Д., Веселин К. и Йордан М. се признават за виновни в това, че, на 07.08.2019 г., в с. Ведрово, Община Сунгурларе и на 08.08.2019 г., в гр. Поморие, при условията на продължавано престъпление, действайки като съизвършители, в съучастие, в къща, без надлежно разрешително, държали с цел разпространение високорисково наркотично вещество – Коноп, с общо нетно тегло 4 193,982 /четири хиляди сто деветдесет и три грама деветстотин осемдесет и два милиграма/ гр., на обща стойност 25 163,89 /двадесет и пет хиляди сто шестдесет и три лева и осемдесет и девет ст./ лв. Мартин Д., Веселин К. и Йордан М. се признават за виновни и за второто повдигнато им обвинение, за това, че от неустановена дата през месец май 2019 г. до 07.08.2019 год., в с. Ведрово, действайки като извършители в съучастие, в дворно място на имот, засели и отглеждали високорисково наркотично вещество – КОНОП, с нетно тегло 2 130,950 гр. /две хиляди сто и тридесет грама деветстотин и петдесет милиграма/, на стойност 12 785,70 лв. /дванадесет хиляди седемстотин осемдесет и пет лева и седемдесет ст./, в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила.

На подсъдимият Мартин Д. се налага общо наказание от 1 година и 3 месеца „Лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим на изтърпяване на наказанието и Глоба в размер на 4 000 лв.

На подсъдимият Веселин К. се наложи наказание от 1 година и 5 месеца „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим и Глоба в размер на 4 000 лв.

Подсъдимият Йордан М. получи наказание от 2 години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване на наказанието и Глоба в размер на 4 000 лв.

Окръжен съд – Бургас намери, че постигнатото споразумение не противоречи на закона и на морала, поради което следва да бъде одобрено. Съдебният състав изрази надежда, подсъдимите да осмислят деянията, които са извършили и наказанията да постигнат своя превъзпитателен ефект.

Постигнатото споразумение не подлежи на обжалване и протестиране и действа като влязла в сила присъда.