Вие сте тук: Начало » Общество » Кога ще дойдат чуждите туристи през това лято

    Кога ще дойдат чуждите туристи през това лято

    leti6teЧуждите туристи това лято ще дойдат най-рано след 15-20 юли, прогнозира в ефира на БНТ Константин Занков от института за анализи и прогнози в туризма.

    „Има много резервации. Ще дойдат туристи от съседни страни – Румъния и Сърбия. От Германия и Русия обаче ще има големи спадове. В момента е важно да се рекламираме като сигурна дестинация, защото най-малко сме засегнати от Ковид-19“, казва той.

    „Това ще бъде най-трудният сезон от много години насам. Туризмът първи пострада от пандемията и последен ще се възстанови. Важното е да се покрият разходите на предприемачите в туризма. Правилната стъпка е хотелите да отворят и да работят при ниска заетост“, смята Занков. Според експерта трябва да се стимулира вътрешният туризъм, като най-безопасен. По думите му, в момента има засилен интерес към спа и селския туризъм.

    “За юли и август резервациите не са отменени, но туристите изчакват последния момент, докато траят сроковете за анулация”, коментира в Сутрешния блок на БНТ Диляна Цонева, която е представител на туристическия бранш. По думите й по-голямата част от хотелите изчакват, местят дати за откривания, държат персонала, отново на изчакване.

    “Всички са в безизходица и се чудат ще има ли сезон и как той ще протече”, посочи тя.

    Туристическият бранш по родното Черноморие е изправен пред колапс. По това време на годината сезонът е в разгара с, но заради пандемията от коронавируса, туристи почти няма

    Цонева коментира, че браншът залага предимно на български туристи, които не е ясно дали ще имат възможности, за да си позволят почивка.

    Нулева е и работата на превозвачите, на екскурзоводите, които днес излизат на национален протест в столицата.

    Надеждите са им през юли и август да има туристи, но искат спешни мерки и помощ от държавата.

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе