Млади солисти и диригент на камерния концерт в Операта в сряда

%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%86%d0%b5%d1%80%d1%82Интригуваща програма е подготвила Бургаската опера за камерния концерт на 24-ти юни, сряда, от 19.00 часа, в Зала Опера. Под палката на младия диригент Цанислав Петков ще прозвучат: Камерна симфония №10 от Феликс Менделсон, Концерт за пиано и оркестър №12 в Ла мажор от Волфганг Амадеус Моцарт, „Серенада“ от Антонин Дворжак и „Севдана“ от Георги Златев Черкин.

Солисти ще бъдат младата пианистка Дария Кръстева, която отскоро работи като корепетитор в Държавна опера – Бургас.  Последната й сценична изява бе на оперния концерт „Молитва – Вяра, Надежда, Любов“ – на 19-и юни, в Експозиционен център „Флора“, където успешно партнира на солистите от Бургаската опера на рояла. Дария Кръстева ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №12 в Ла мажор от В. А. Моцарт. Интересното за Дванадесетия  клавирен концерт на Моцарт е, че е композиран не само за концертиране на сцена, но и за изпълнение в домашна обстановка – от пиано и струнен квартет.

След концерта за пиано и оркестър ще прозвучи Камерна симфония №10 от  Менделсон. Феликс Менделсон-Бартолди е един от най-значимите немски композитори от епохата на романтизма. Той черпи вдъхновение от немските, италианските и шотландските народни песни, както и от немското музикално наследство – Бах, Хендел, Глук, Хайдн, Бетовен и Шуберт. В своето творчество той съчетава новоромантичните тенденции с традициите на музикалния класицизъм, а музиката му се отличава с ярка мелодичност и е наситена с нежна поетична лиричност.

Другата приятна изненада на камерния концерт ще бъде 12-годишната цигуларка Олга Дойкова, която е извоювала многобройни награди на престижни конкурси и за първи път ще се изяви като солист на оркестъра на Държавна опера – Бургас. Тя ще изпълни вълнуващото произведение на Георги Златев Черкин „Севдана“, характерно със своята носталгична мелодичност, носеща поетиката на стара легенда. Пиесата е  за цигулка и пиано в оригинал. Композиторът Черкин бил разтърсен от легендата за Пашови скали, след посещение във Велинградския край. Местността се намира в непосредствена близост до Юндола, а от мястото се наблюдава красива панорама на Родопа планина. Легендата разказва, че  паша от Татар Пазарджик дошъл в тази местност на лов. Наблизо пасяла козите си хубавата Севдана. Пашата я видял, много я харесал и се опитал да я отвлече. Годеникът на Севдана Гюргю дошъл при скалите, хвърлил пашата в пропастта и двамата със Севдана забегнали надалеч.

Инструменталистите от оркестъра на Държавна опера – Бургас ще се представят под палката на младия диригент, но вече със завиден опит зад пулта –  Цанислав Петков, концертмайстор ще бъде Йордан Ковачев.

ВАЖНО:

Камерният концерт е първата проява на закрито от началото на извънредното положение /13-ти март 2020 г./ на Държавна опера – Бургас. Поради промяната в епидемиологичната обстановка и наложените на 22.06.2020 г. от Министерството на здравеопазването нови мерки за безопасност,  гостите  би трябвало да носят със себе си предпазна маска. В случай, че не разполагат, ще им бъде предоставена безвъзмездно такава – преди началото на концерта.

 

За диригента и солистите:

caniЦанислав ПЕТКОВ:

Пианист, завършил е магистратура по оперно и симфонично дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София в класа на проф. Пламен Джуров. Цанислав Петков е едва на 30 години, но има завидна кариера като диригент. Дирижирал е много проекти още като студент, а дебютът му е като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Бил е диригент на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София. Успоредно с работата си в Държавна опера – Бургас е главен диригент на Камерен оркестър – Хасково.

dariqДария КРЪСТЕВА, пиано

Дария Кръстева е родена на 18.09.1995 г. в гр. Поморие. Започва да свири на пиано от 7-годишна в музикалната школа към читалище „Светлина“ – Поморие с преподавател Елена Илиева. Продължава своето обучение в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ — гр. Бургас. Нейни преподаватели са Ирина Иванова, Ваня Пенева и Юлия Ненова. Завършва пиано в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ — гр. София като ученичка на проф. Йовчо Крушев и проф. Димо Димов. През 2018-2019 г. учи в класа на проф. Джорджиа Алессандра Брустиа в консерватория „Клаудио Монтеверди”, Болцано, Италия. Получава многобройни отличия от различни форуми.

XIX Национален конкурс „Върбан Върбанов” – Трета награда

XX Национален конкурс „Върбан Върбанов” – Втора награда

Международен фестивал „Слънце, радост, красота” – Трето място (2011 г.)

Международен конкурс на изкуствата „Радост на брега” – Първо място (2011 г.)

I Международен конкурс за пианисти „Скрябин –  Рахманинов” – III награда и бронзов медал

Академичен конкурс „Прокофиев – Ненов“ –  III награда

Наградена от община Поморие за активно участие в културния живот на града (2012 г.) Наградена е два пъти от Община Бургас за постигнати високи резултати в областта на музиката (2011 г, 2013 г.). Активен участник в „Свободна сцена на младия изпълнител”.

Участвала в майсторски класове на проф. Марина Капацинская, проф. Д-р Атанас Куртев, проф. Иван Дончев, проф. Маргарита Кръстева, проф. Джорджия Алесандра Брустиа, проф. Стефано Боцоло, проф. Кристиано Бурато, проф. Дениз Арман Джелънби, проф. Луиджи Мариани, проф. Питър Тюит, проф. Мартино Тиримо, проф. Боян Воденичаров, проф. Томислав Байнов и др.

Корепетитор на Дамски хор Анхиало (гр. Поморие) от 2012 г. до 2014 г.

От 2012 г. активно изнася солови рецитали и е участник в различни тематични вечер. Участник е в „Бургас — най-добрият град за живеене“ със самостоятелен рецитал. Участвала е в различни музикални събития като: „ОБИЧАМ БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА“ в концертен комплекс “България” , Заключителен концерт на Шопеновото общество в Полски институт и др.

Има участия като солист на камерен оркестър „Орфей“ гр. Перник (диригент Райчо Христов), на Студентски камерен оркестър към НМА “Проф. Панчо Владигеров“ — гр. София и на Академичен Струнен Оркестър към НМА “Проф. Панчо Владигеров“ — гр. София. През 2019 г. участва в три рецитала в Швейцария във Великденското турне Montcherand-Geneva-Fribourg През 2019 г. – участник в пиано седмицата Лондон-Бозен (майсторски класове, семинари и концерти) През октомври 2019 г. започва работа като корепетитор в Държавна опера — Бургас.

%d0%be%d0%bb%d0%b3%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%86%d0%b8%d0%b3%d1%83%d0%bb%d0%ba%d0%b0Олга ДОЙКОВА, цигулка

Олга Дойкова е родена през 2007 г. в град Сливен. Започва да свири на цигулка от първи клас в НУМСИ” Проф. Панчо Владигеров” — Бурас в класа на Елена Клепе. От 8-годишна досега работи с госпожа Людмила Иванова — известен цигулков педагог с богат опит. Олга е отлична ученичка и участва активно в концертния живот на училището. Печели и множество награди от национални и международни конкурси:

2016 г. — Първа награда от Международен детски фестивал „Корабът на изкуствата”— Поморие;

2017 г. — Първа награда от Международен детски фестивал „Корабът на изкуствата” — Поморие;

2018 г. — Първа награда, наградата на кмета на Бургас и стипендия от фонда на Община Бургас от Национално състезание за млади изпълнители на българска музика ”Върбан Върбанов”— Бургас;

2018 г. — Трета награда от XII Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти — Перник;

2019 г. — Първа награда от Национално състезание „Музиката на Европа” 2019 /MAGIC/ — Бургас;

2019 г. — Първа награда и майсторки лък от II -ри Национален конкурс ” Алфред Бинер” — София;

2019 г. — Втора награда от XXIII международен музикален конкурс “Надежди, таланти, майстори” — Добрич;

Олга Дойкова свири на майсторска цигулка от известния лютиер Христо Чешмеджиев, която той й е подарил през 2018 г.

През лятото на 2019 г. тя е активен участник в майсторския клас на проф. Минчо Минчев във Варна и свири на заключителния на ММФ „Варненско лято”. Сега се подготвя за участие отново в майсторския клас на Минчо Минчев и за национален конкурс „Върбан Върбанов” Бургас.