Къде и какво може да се учи в Поморие след VII клас

Учениците след VII клас и техните родители имат възможност да направят избор на училище, профил или на специалност от професия. Срокът за подаване на заявленията за класиране е от 3 юли до 7 юли 2020 г. Учениците могат да кандидатстват за прием в  двете средни училища в Поморие : СУ „Иван Вазов“ и ПГТ „Алеко Константинов“.

souЗа учебната 2020/2021 г. 26 ученици ще бъдат приети в профилираната паралелка в 8-ми клас на Средно училище „Иван Вазов“ гр.Поморие, с интензивно изучаване на английски език. Балът за класиране се формира като сбор от: броя точки от Националното външно оценяване по БЕЛ и математика, умножени по две и оценките от два балообразуващи предмета-български език и математика, изучавани в 7-ми клас  от свидетелството за основно образование.

pgt-2012В Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ гр.Поморие  приемът е по документи. Ще се приемат ученици след завършен VII клас в следните професионални направления: Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг. Специалностите са: „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“ и „Производство на кулинарни изделия и напитки“. Балообразуването е сбор от 2 пъти  умножените оценки  от Националното външно оценяване по БЕЛ  и  математика + оценките от дипломата за основно образование по  биология и здравно образование  и  по технологии и предприемачество.