Удължават епидемичната обстановка до края на месец юли

ananievЗдравният министър Кирил Ананиев, ръкомодителят на Националния оперативен щаб  проф. д-р Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов дадоха пресконференция във връзка с епидемичната обстановка в страната. Те информираха, че продължават ежедневните им  срещи с премиера за правене на анализ за критериите и показателите за развитието на епидемиологичната обстановка, за картелното и дифузното разпространение на вируса и всичко, за което се предоставя всеки ден информация.

Новото решение  е да се продължи епидемичната обстановка с две седмици- до края на месец юли.

Масов контрол да има по  спазването на епидемичните мерки. Препоръчват на базата на критичен анализ да се намалят до минимум масовите мероприятия. „Решихме и да се засили контролът за спазване на противоепидемичните мерки и ще препоръчаме на областните щабове да засилят контрола, както и ако е необходимо, да въвеждат нови мерки в съответния регион. Ще им препоръчаме да намалят до минимум масовите мероприятия“, добави още здравният министър.

“Ще се продължи с изготвянето на анализи за лицата, носители на вируса, на заразените, които са в болници, настанените в интензивни структури, лицата под домашна карантина, разпространението на коронавируса и др.”, каза още той.  Очакват се нови заповеди  на здравния министър.

“Предстои издаването на заповед за подробно изясняване на носенето на защитни маски”, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Ще бъде издадена и заповед за гражданите, които ще могат да влизат в България, както и за тези, които ще бъдат под 14-дневна карантина.

Българският екип е много близко до откриването на лекарство срещу коронавирус. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов сподели на брифинга, че  през месец май е стартирало клинично изпитване на лекарство от България и до момента са набрани 30 пациента , в 9 болници се провежда клиничното изпитване на Ивермектин. Към края на месеца ще има първични резултати, допълни Кирилов