Изложба „Православието в Поморие – минало и настояще“ се открива на 17 юли

ikonaИзложба„Православието в Поморие – минало и настояще“ ще бъде открита на 17 юли  2020 г./петък/, от 18:00 ч. в двора на Историческия музей в Поморие. Ще  има видео презентация под формата на образователен кратък филм.

За първи път в общинският исторически музей ще се представи изложба, която е посветена на богатото християнското наследство на Поморие – на неговите духовни традиции и религиозни деятели. Тя е опит да се възкреси славната история на древния ни град, който е бил важен митрополитски център с високообразовани, ерудирани архиереи, участващи активно в духовния и културния живот на Анхиало.

Специално внимание е отделено на материалните свидетелства на религиозния maketживот. В изложбата могат да се видят стенописни фрагменти от XIII в., средновековни  кръстове-реликварии, образци на иконографското изкуство от XVIII и XIX век, красива църковна утвар, богослужебни одежди, книги и др. Към изложбата е изготвена презентация на тема:  „Християнското наследство на Анхиало- I – средата на XV в.”

В съответствие със заповед на министъра на здравеопазването, откриването и разглеждането на изложбата ще се извършва при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки.

izl