Небето ще бъде озарено от падащи звезди между 11 и 13 август

perseidiПикът на метеорния поток Персеиди – едно от най-забележителните астрономически събития през годината, може да се наблюдава между 11 и 13 август.

Обикновено в максимума на Персеидите, считани за едни от най-впечатляващите метеорни потоци благодарение на яркостта и скоростта на “падащите звезди”, се виждат около 100 метеора на час. Тази година, според Американското дружество на метеоролозите, ще могат да се наблюдават до 75 “падащи звезди” на час, като е възможно гледката да бъде осуетена от лунната светлина.

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела – ледени и прахови частици, въртящи се по предишните им орбити.

Родоначалник на Персеидите, споменати за първи път в китайски летописи през 36 г. след Христа, е кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г. Метеорният поток е получил наименованието си от съзвездието Персей, където се намира радиантът му (привидната точка, от която се появява).

Следващите небесни спектакли, които почитателите им ще могат да наблюдават, са метеорните потоци Дракониди и Ориониди, пиковете на които са съответно в началото и края на октомври. Следват метеорните потоци Леониди през ноември, и декемврийските – впечатляващите Джеминиди и “скромните” Урсиди.