55 години Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” в Поморие

pgt-201255 години отбелязва Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” в Поморие.

Първоначално тя се помещава в сградата на някогашното училище „Отец Паисий”, което по-късно е преименувано на Политехническа гимназия „Георги Димитров”.

Новото училище е открито на 1 септември 1965 г. със Заповед № 2628 на Министерството на народната просвета и Главно управление по туризъм при Министерски съвет, с прием за учебната 1965/66 г. от три паралелки – 105 ученика /хотелиерство с художествени занаяти/, с цел да осигурява кадри за КК Слънчев бряг. Училището  се помещава в сградата на ПГ „Георги Димитров”гр. Поморие.

Професионалната гимназия, преди 55 години, е Средно политехническо училище по туризъм и има за цел да подготвя специалисти за черноморските ни курорти.

Тържествено в залата на градското читалище е оповестен „историческият рожден ден на училището”.

Директор на новосъздаденото училище е Георги Каварджиков.

Новата 1966/67 г. започва с двойно повече курсисти. На 23 май 1967 г.за първи път се чества патронният празник на училището. Интересът към учебното заведение е много голям:присъстват гости от КК Слънчев бряг, Главно управление по туризъм, Отдел „Просвета”, гр. Бургас, представители на Градския комитет на БКП, Отечествения фронт и обществеността. Тържеството започна с приветствие от Директора, последвано от слово на преподавателя по литература за живота и творчеството на Алеко Константинов и богата литературно-музикална програма. Кръжоците по чужди езици – английски и немски, представят откъси от пиеси, анекдоти и интересни случки от живота на бележити мислители. От литературния кръжок четат свои стихове.

През учебната 1967/68 г. вече има три курса. Предстои завършването на Първия випуск.

През учебната 1968/69 г. се обучават девет паралелки, с по четиридесет ученика в клас…

/От старите летописни книги на училището/

Фондация „25 века Поморие”