112 години независима България

otec-boris-i-blagodenstvieНа 22 септември България отбелязва 112 години Независимост. Цялата история на България, която е една от най-старите държави в Европа, е белязана от борбата за независимост. В цялата страна има официални чествания, наситени с ентусиазъм и български патриотизъм. И в Поморие се състоя тържество пред паметните плочи на участниците в борбата за национално освобождение. Празничен молебен за благоденствието на Независима България бе отслужен от отец Борис при храм „Св. Рождество Богородично”.

20200922_104257Слово за Деня на независимостта произнесе Любка Николова, уредник в отдел „Нова и най-нова история” в Исторически музей – Поморие: „Провъзгласяването на независимостта на България и нейното признаване от Великите сили, е този държавен акт, без който е немислимо бъдещето на нашата страна. Той бе успешен, защото се извърши  със съединените усилия на народ, правителство и държавен глава, които спечелиха симпатиите на цивилизования свят и убедиха в своята правота европейската дипломация. В днешно време, нека по-често обръщаме поглед към успешните събития в историята на Родината ни и от тях да черпим вдъхновение, надежда и вяра в собствените сили.“

Празничната програма изнесоха деца от ДГ „Детелина” и ДФТА „Раковина”.

Венци и цветя пред паметните плочи на участниците в Освободителната война поднесоха кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, общински съветници, служители на общинска администрация, общественици, жители и гости на града.