Кметът на Поморие поиска извинение от евродепутата Клеър Дейли

Ivan-Aleksiev6В Еврорезолюцията за върховенство на закона в България, приета на 8 октомври 2020 г.  фигурира следният текст:  “Европейският парламент изразява загриженост от привлеклите по-слабо обществено внимание примери за недостатъци, свързани с принципите на правовата държава в България, например третирането на собствениците на апартаменти в „Сънсет ризорт“ в Поморие“

„Останах изключително изненадан, че името на града ни беше замесено в тази резолюция. Изумен съм как един евродепутат намесва в този документ частен спор между управляващата компания в комплекса и собствениците, коментира  тогава кметът на Поморие Иван Алексиев.

Днес Клеър Дейли пристигна в Поморие, за да вземе участие в експертната среща по способа “Медиаторство” за разрешаване на частно-правния спор между собственици на апартаменти от Ирландия и инвеститорите на комплекса.

Кметът Алексиев  поиска лично  извинение от евродепутата Клеър Дейли  за това, че в Еврорезолюцията за България за върховенството на закона  е посочила като негативен пример „Сънсет Ризорт“ в Поморие. Той настоя тя да  отговори в какво качество е тук евродепутатът и чии интереси идва да защити – частни или обществени?

Как протече разговорът между нея и кметът на Поморие Иван Алексиев предаде Бургасинфо. Първо  той я приветства с добре дошла.

И. А.: Надявам се, макар и за малко да сте тук, да сте с добри впечатления от нашия град. Да попитам по какъв повод Вие сте в Поморие, след като идва политик от висок ранг, мисля, че е нормално градската управа да бъде информирана, за да Ви посрещнем така, както е необходимо.

 К.Д.: Това наистина е едно прекрасно място, но искам да подчертая, че аз съм тук като представител на граждани от моя избирателен район в Дъблин в един частен спор и като такъв бях поканена на една частна среща, за което не считам за нужно, че трябва да се обръща такова голямо внимание

И.А.:Това означа ли, че се използват политически методи да се решава частен спор в полза на частни лица?

К.Д.:Доколкото разбирам кметът е правил публични изявления срещу мен, повечето от които фалшиви и моите съветници ме посъвтеваха да не влизам в този спор. Проблемът е много отпреди аз да стана член на ЕП, тук съм да помогна за решаване на този проблем, при който мои съграждани остават без ток и вода в тези тежки времена с ковид кризата. Миналата година, когато бях избрана за евродепутат този въпрос беше повдигнат пред мен. Тази среща трябваше да се проведе през април и май, но поради кризата беше отложена.

И.А.:Г-жа Дейли казва, че е тук да защити частните интереси на свои съграждани. Само, че тя е имала запитване до Община Поморие и аз в качеството си на кмет съм й отговорил съвсем коректно , че това е частен спор и трябва да се реши по съдебен път. Аз като кмет, не съм обсъждал г-жа Дейли, а съм коментирал нейните думи и това, което тя вкарва в резолюцията за България, че в община Поморие в един комплекс не се спазва върховенството на закона, което не е вярно, така че първо г-жа Дейли да отговори има ли личен интерес в този комплекс, има ли собственост тя или неин близък.

 К.Д.:Нямам никакъв личен интерес в България. При цялото ми уважение към Вас и към институцията, която представлявате, бих желала да приключим този разговор тук и да преминем към решаването на проблема, където ще участват всички заинтересовани страни.

И.А.:Да, но тя е политик от висша класа и всеки политик има по-висок праг на търпимост…За да вкарате текста в резолюцията частен спор, уведомихте ли колегите си преди това, че решавате частен спор, като използвате политическите позиции, които имате?

 К.Д.:Това е субективно мнение, с което не съм съгласна.

3 Отзиви

  1. Интересно защо този дългогодишен спор не се решава в Съда, а иначе говорим за върховенство на Закона?
    Нима в Дъблин не плащате такси?
    Те са собственици, които имат права, но и задължения, които би следвало да са парафирани в Договорите, които доброволно са подписвали и двете страни!
    Щом използвате трибуни, и искате публичност на спора, то нека ги видим тези прословути проблеми поради, които намесвате Града ни.

  2. Такса подръжка за какво? Сиреч за всяка изразходвана стотинка трябва да има съответно за какво се дава. Дали с фактури< фишове за заплати или касов бон парите трябва да са ясно отчетени към НАП. Ако това не се случва то прокуратурата трябва веднага да се самосезира и да образува до съдебно производство за укриване на доходи и злоупотреба. Всякакви други съчинения по темата включително и на И.А са от позиция на някакъв интерес дали на въпросния собственик дали на някой друг .

    • За поддръжка на комплекса!
      Той е затворена система, която се издържа на основата на такси, а не на печалба от дейност.
      Таксата не е доход, а приход.
      Има доброволно подписани договори, а предполагам и анекси.