Вие сте тук: Начало » Общество » Кога карантината е 14 и кога – 10 дни

    Кога карантината е 14 и кога – 10 дни

    РЗИ уточни кои категории лица подлежат на 14-дневна карантина във връзка с Covid-19 и кога тя е 10 дни.

    1. На задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни, от датата на потвърдителното лабораторно изследване подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19:

    а) заразоносители (асимптомни лица);
    б) лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 380С, кашлица, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния;
    в) лица по т. 1, които писмено и изрично са заявили отказ от болнично лечение.

    2. Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило.

    3. Под карантина за срок от 10 дни се поставят и лицата, които са влезли на територията на страната от други държави, посочени в заповед на министъра на здравеопазването по чл. 61, ал. 2 и чл. 63, ал. 4 от Закона за здравето.

    Карантината се преустановява ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми за Covid-19, съгласно актуалната дефиниция за случай.

     

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе