Вие сте тук: Начало » Общество » НЗОК удължава служебно протоколите на хронично болните

    НЗОК удължава служебно протоколите на хронично болните

    Националната здравноосигурителна каса удължава служебно протоколите на хронично болните пациенти. Това ще стане от 16 ноември, когато условията и редът влизат в сила.

    Мярката цели да се избегне струпване на хора в закрити пространства, както и гарантиране на достъпа на пациентите до необходимата им лекарства терапия.

    НЗОК вече е изготвила условията и реда за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, които са заплащани напълно или частично от здравната каса.

    Целта е да бъде облекчен достъпът до лекарствена терапия на хората с хронични заболявания и осигуряване на свободен коридор за медицинска консултативна помощ за пациентите с остри състояния по време на въведената извънредна епидемична обстановка.

    Пациентите трябва да вземат лекарствата си от същата аптека, от която са го правили и преди въвеждането на извънредния ред.

    Ако това не е възможно и ако се налагат данните и терапията да бъдат променени, пациентите трябва да посетят личния си лекар, предава БНР.

    Служебно се удължава и срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти.

    Горе