Трудните уроци на 2020 г. и какво да очакваме от новата 2021 г.

2020На път е да си отиде 2020 г., изпълнена с много предизвикателства и глобални трансформации. Преди да я изпратим, за последно да обърнем поглед към небето и да видим какви са звездните събития, които ни предстоят през декември.
Започва разпадането на „болезнения“ съвпад между Сатурн и Плутон. Сатурн е символ на старото, структурата, стабилността. Наричат го „чистачът на кармата“. От гледна точка на мунданната астрология Сатурн е държавната структура и икономика. Плутон е символ на висшата (колективната) воля и е онази сила, която помита и унищожава всичко, което е болно и негодно. Плутон е мощ, която не може да бъде спряна. И когато в прогнозите се сблъскаме с Плутон, неговото действие е твърде непредвидимо, изкарва на повърхността онази стена енергия и емоция, от която сме избягали. Това е нашата карма, трупана от минали пререждания. Това е онази енергия, капсулирана от  причинно-следствената връзка на минали събития. Само да вметна, че астрологията е наука, чийто фундамент е именно тезата, че съзнанието се преражда и трупа опитности, които се виждат в индивидуалния  хороскоп. Той пък показва нашите минали лични избори и ограниченията, в които са ни поставили. Така, че съвпадът на Сатурн и Плутон макар болезнен успя да разчисти и изкара именно през цялата 2020 година онези „заровени“ модели, които ни карат да сме вкопчени в старото. И най-важното да ни даде осъзнаване. Който успя да се възползва от тази огромна пречистваща вълна, смятам, че е постъпил мъдро.
Аспектът Сатурн-Плутон е аспект на войната. Той се случи в Козирог и даде стриктни ограничения за хората в цял свят. Зададе дисциплина. Но от 17 декември Сатурн влиза в знака на Водолей и започваме лека полека да си поемаме въздух. В този знак Сатурн ще остане цели 2,5 години и можем да очакваме повече свобода, отваряне на границите и дори нетърпимост към всякакъв вид ограничения. Козирозите също започват да си отдъхват. Хората от зодия Водолей, асцендент Водолей или луна в този знак започват да усещат влиянието на Сатурн, затова моят съвет към тях е да се въоръжат с търпение, дисциплина и контрол над емоциите и реакциите си. Предстоят им моменти на изпитания и трудни уроци, защото „чистачът на кармата“ ще мине върху техния знак. Могат да търсят уединение, но да не се поддават на дълги депресивни състояния. Но на 19 декември големият благодетел на зодиака Юпитер също ще влезе във Водолей и ще омекоти влиянието на Сатурн. Ще донесе материални придобивки и благинки за Водолеите, ще им донесе разширение и успех. Възползвайте се, Водолеи, защото Юпитер ще е във вашия знак до 29 декември 2021 година.
На 21 декември 2020г. предстои важно звездно събитие – Сатурн и Юпитер ще направят съвпад и така ще заложат началото на нов 20 годишен цикъл. И двете планети имат отношение към професионалната и социалната реализация, затова смятам, че с този апект започва масовото навлизане на Урановите професии в нашия живот. Уранови професии са IT-специалности, инженерни науки, работа през интернет, авиация, свободни професии, астролози.  Старото си отива и бива заменено от иновациите. Навлизат странни на пръв поглед професии – ютубър, инфлуенсър, блогър… Хората все по-често ще имат желание да работят за себе си, за да имат лична свобода. Много от фирмите ще останат в режим „хоум офис“ (работа от къщи) – така ще спестяват разходи. Съвпадът Сатурн-Юпитер поддържа именно тези тенденции и най-разумно е да се възползваме от тях. Увеличава се интересът към невидимия свят, окултните знания, квантова физика и подобни науки. Водолея е ментален знак и това индикация, че хората ще търсят Знание, което да отвори път към душевното.

На 21 декември този „свободолюбив“ съвпад ще донесе и отпускане на мерките за Коледните празници.
От политическа гледна точка в световен мащаб конюнкцията Сатурн-Юпитер няма да позволи новоизбраният президент на Америка да довърши целия си мандат. Времето ще покаже.

Следва продължение…
Астролог: Валентина Радиева-Маренова