Вие сте тук: Начало » Криминале » 16 месеца затвор и глоба за жена, теглила пари с чужда банкова карта

    16 месеца затвор и глоба за жена, теглила пари с чужда банкова карта

    syd1Апелативен съд – Бургас потвърди наказанието на 40 – годишната Минка А., която източила чужда дебитна карта, без съгласието на нейния притежател. Подсъдимата е осъдена на „лишаване от свобода“ за година и четири месеца и „глоба“ в размера на незаконно изтеглената сума от 1350 лв.

    Минка А е с предишни осъждания за кражби. На 31 януари 2019 година подсъдимата, сестра й и още една жена били в бургаския квартал „Долно Езерово“, за да продават стоки по домовете. Влезли в една от къщите, където живеела 75-годишна вдовица и започнали да й предлагат да си купи от стоките им. Жената не пожелала да пазарува от тях, дори отворила чекмедже на скрина си, за да покаже, че има от предлаганите й вещи. Търговките видели, че чекмеджето портмоне, поставено в зелена торба, успели незабелязано да вземат торбата и излезли от къщата. В торбата имало два портфейла, съдържащи лични документи на пострадалата и на починалия й съпруг, дебитна карта, издадена от „Експресбанк“ АД на името на жената, 2 бр. картончета с написан върху тях пин код на дебитната карта и сумата от 130 лева. Трите жени си разделили парите, след което от три банкомата в различни части на гр. Бургас Минка А. извършила пет отделни транзакции и изтеглила общо 1350 лв. от дебитната карта на вдовицата. По-късно същия ден жените разделили и изтеглените от подсъдимата пари, като всяка от тях взела по 450 лева.

    В решението си въззивния състав е отбелязал, че всички данни по делото сочат, че подсъдимата е действала с пряк умисъл, била  съвсем наясно за неправомерността на своята постъпка. Съдът е споделил извода за високата степен на обществена опасност на престъплението. В рамките само на 37 минути подсъдимата е използвала общо шест пъти дебитната карта, като един път е направила справка за баланса по банковата сметка и е реализирала пет успешни транзакции с отнетата преди това от владението на пострадалата пенсионерка дебитна карта, като общият размер на неправомерно изтеглените парични суми възлиза на 1350 лева и надвишава близо два пъти и половина минималната работна заплата за страната към инкриминираната дата.

    Като допълнителни обстоятелства, завишаващи степента на обществена опасност на деянието, съдът е отчел и личността на пострадалата жена, както и произхода и значението на престъпно изтеглените неправомерно от банковата й сметка пари. Става дума за възрастна трудно подвижна вдовица, която получавала по банковата си сметка пенсията си. На практика с престъплението жената била лишена от средства за съществуване и поставена в изключително тежко финансово състояние.

    Апелативните съдии споделят и оценката, че Минка А. е личност със завишена степен на обществена опасност както поради обремененото й съдебно минало, указващо, че настоящата проява не е инцидентна в живота й, така и поради голямата тежест на осъщественото от нея деяние. Тя е разчитала, че ще успее да изтегли всички средства преди пострадалата, поради трудната физическа подвижност, да уведоми банката издател и картата да бъде блокирана. Дебитната карта е ползвана до изчерпване на паричната наличност в нея.

    Въззивната инстанция е потвърдила и мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета с определение в съдебно заседание на 24 септември 2020 г., когато въпреки че е била редовно призована, Минка А. не се е явила без уважителна причина.

    Решението по въззивното наказателно дело подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в 15 – дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.

    Горе