Вие сте тук: Начало » Култура » 143 години от рождението на Пейо Яворов

    143 години от рождението на Пейо Яворов

    Навършват се 143 години от рождението на Пейо Яворов. Роден е на 13 януари  1878 г. в Чирпан. Българският поет символист и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, смятан за един от най-големите български поети на 20-ти век е живял и работил в Поморие /Анхиало/.

    Първата негова творба, която силно впечатлява естетите от кръга „Мисъл“  е поемата „Калиопа“, вдъхновена и написана в нашия град. Пейо К. Яворов работи в телеграфопощенската станция и започва да твори  активно именно в Анхиало.

    Той напуска града в края на месец септември 1900 година, но много често се връща чрез спомените си в Анхиало – времето за най-активната му творческа работа. Поморийци издигат паметник на Яворов в знак на признателност. Открит е на 18 октомври 1959 г. Паметникът е дело на скулптора Иван Блажев, изваян е от бял врачански камък.

    Днес, когато се отбелязват 143 години от рождението на поета, пред паметника му бяха положени венци и цветя от зам.-кмета на община Поморие Янчо Илиев и председателя на Общински съвет -Поморие Адам Адамов, от общинска администрация, от жители  и гости на Поморие.

    Горе