Вие сте тук: Начало » Общество » Поморийските рибари са срещу изграждането на ферма за миди

    Поморийските рибари са срещу изграждането на ферма за миди

    midaПоморийските рибари са срещу изграждането на ферма за отглеждане на култивирана черна мида. Рибарите получили съобщението от „Басейнова дирекция”  и след като се запознали с проекта, установили, че бъдещата ферма ще пречи на риболова, който извършват от години, а по този начин и ще навреди  на поминъка им.

    Основното им притеснение, че зоната за строеж е разположена в място, което приоритетно се използва за риболов.Освен, че ще бъдат ограничени, рибарите се притесняват, че при силен вятър фермата ще се разруши, а това допълнително ще затрудни работата им.

    Кметът ИванАлексиев каза, че не подкрепя инвестиционното намерение за изграждане на  мидарник, че няма ползи за град Поморие, а повече вреди. Опасност е за риболова, за развитието на туризма, защото такива съоръжения обикновено се свързват с ограничение на достъп в морето, както и с изхвърляне на определен вид боклуци от материалите, обслужващи такава ферма. Планираните дейности са предвидени да се извършват в зоната за опазване на ценни стопански видове, каза той.

    Подчерта, че зоната е защитена. Рибарите се съобразяват с това и имат сезонно риболуване. Ако се направи ферма, нейните мрежи ще са във водите целогодишно.

    От „Басейнова дирекция“ казватq че е съгласувано с военноморските сили, с морска администрация и в съответствие  с всички законови уредби в страната. Но според кмета Алексиев е трябвало да се съгласува това инвестиционно намерение с общинска администрация, а това не е направено. В Общинския съвет в Поморие също ще бъде разгледана докладна записка по този въпрос.

    От „Басейнова дирекция“ дават 14 дневен срок за обжалване на проекта за изграждане на мидена ферма. При положение,  че не се съобразят с исканията на поморийци, стартира подписка от гражданите на Поморие, след което ще започнат протести.

    Един коментар

    1. Надявам се местната управа ще се опълчи на държавната!
     Интеренсо е да прочетете "Критерии за приоритизация и оценка на проектите в условия на ограничен бюджет". Това е приложение 2 за условия за кандидатстване.
     Само от прочита ще разберете кой е "инвеститора". Защото информация за въпросния проект не откривам никъде!!!
     Басейнова дирекция би ли била така добра да даде публичност на този проект!
     Никакво обжалване, а директно протести!
     Как така Ние не сме информирани, но пък сме длъжни да обжалваме? Хайде моля престанете с този театър.

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе