Проведе се обществено обсъждане на проектобюджета на Община Поморие за 2021 г.

Финансовата рамка на бюджета на Община Поморие за 2021 г. е 32 956 647 лв. От тях данъчните приходи са 7 730 000 лв., неданъчните  приходи са 6  842  874  лв., взаимоотношения с централния  бюджет – 17 614 987 лв. Преходният остатък от 2020 г. е 3 068 859  лв.

dscn8801-2-1„Изминалата 2020 г. не беше от най-добрите, което се отрази и на изпълнението на бюджета на общината. Но благодарение на държавната политика, на правителството и премиера, освен адекватните мерки в здравеопазването и в икономическата сфера, чрез които бяха подпомогнати граждани и бизнеса, не малка помощ получихме и ние – общините.  Тази година е завишена общата субсидия за делегираните от държавата дейности. За община Поморие тя е 17 530 987 лв. ,  което компенсира недостига от местни дейности, с които приключихме 2020 г., вследствие на пандемията. Така, в проектобюджета успяхме да насочим средства към всички останали, 16 на брой, населени места в общината, освен град Поморие.

Това показва, че всички заедно – общество, държава, централна и местна власт, обединени, dscn8798-1можем да се справим с кризата. Предложеният бюджет е реалистичен, балансиран и е изключително важно да се знае, че тази година не се предвижда увеличение на местните данъци и такси.“ Това каза кметът на община Поморие Иван Алексиев по време на общественото обсъждане на бюджета за 2021г., което се състоя днес в сградата на Община Поморие.

Капиталовата програма на Община Поморие е в размер на  3 761 093 лв., а осигурените с европейско финансиране средствата по оперативните програми и проекти, които ще се изпълняват през 2021 г. са близо 25 млн. лева.

С постановления на Министерски съвет са осигурени 1 млн. лева за изграждане на детска градина в с. Гълъбец и 1 млн. лева за благоустрояване на 4 улици и площадно пространство в гр. Каблешково.

dscn8796Заместник-кметът по бюджет и финанси Янчо Илиев подробно представи пред присъстващите на срещата всички заложени в новия бюджет параметри и източници на финансиране, сред които бяха жители на Поморие, общински съветници и председателят на Общинския съвет Адам Адамов.

След направените корекции и допълнения от жителите на общината, проектобюджетът ще бъде внесен в Общински съвет – Поморие. В продължение на една седмица ще се разглежда от постоянните комисии, след което ще бъде подложен на гласуване.

1 коментар

  1. Г-н Кмет,
    "Адекватните" действия на Правителството е пряка причина за бруталната смъртност през 2020 г.
    Нищо радостно не виждам в затвърждаващата се тенденция постъпленията от данъци да намаляват за сметка на неданъчните, и по специално таксите. Нищо хубаво не виждам в продължаващия спад от патентен данък, както и туристически! Същото важи, и за данък МПС.