Вие сте тук: Начало » Култура » Българското просвещение след Освобождението

    Българското просвещение след Освобождението

    ivan-vazov-1“Бъдещето на един народ, зависи от неговите училища, а душата на училището е самият учител.” – Иван Вазов

    В далечната 1879 г., с Указ №1 на княз Александър Батенберг, е създадено Министерство на народното просвещение. През същата година отваря врати и първото импровизирано българско училище в Анхиало /Поморие/.

    Още в зората на Княжество България се води спор в Министерския съвет, училището и обществото за това, кои училища са по-полезни за българската младеж, общообразователните или професионалните?! Този спор завършва в полза на привържениците на общообразователните училища, към които принадлежат и българските учители.

    В началото на 1899 година Иван Вазов, като министър на народното просвещение, пръв се опитва да направи реформа в българския правопис. Тя се отнася и до препечатването на учебниците.

    manifestaciqЗаслуга на патриарха на българската литература е и приемането на Закон за признаване в княжеството дипломите от чуждестранните висши училища. Така е премахнато едно “недоразумение, една аномалия в образованието на нашата младеж”.

    При следващите просветни министри продължава грижата за развитието на българското образование и култура: определени са степените на общообразователното училище, въведена е задължителна ученическа униформа, създават се Академия на изящните и приложни изкуства, Държавно музикално училище и пр. Приети са: Закон за българската академия на науките, Закон за народното просвещение, голям брой Правилници и Наредби.

    Фондация „25 века Поморие”

     

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе