Алексиев предлага децентрализация на специализираните държавни болници

Децентрализация на специализираните болници за рехабилитация – това предложи кметът на община Поморие Иван Алексиев в писмо до министъра на здравеопазването – д-р Таня Андреева. На територията на Поморие функционира Специализирана болница за рехабилитация „Кални бани” – Поморие, част от СБР – НК ЕАД – София, съобщиха от общината .

„При самостоятелно управление на болницата от страна на Общината, ще имаме възможността да инвестираме и да предоставяме комплексна реклама, както за лечебните свойства на лиманната кал, добивана от езерото, така и на услугите, които предоставя болницата за рехабилитация в Поморие. Самостоятелността на лечебното заведение би дала възможност за реинвестиции и създаване на туристически продукт, с които все повече да затвърждаваме славата на Поморие като столица на балнеотуризма на България и за оптималното оползотворяване на природния продукт” – пише кметът в писмото до министър Андреева.

От края на 2012 г., с решение на Министерски съвет, Община Поморие получи правото на управление на Поморийското солено езеро, което е източник на лечебния продукт, използван от болницата за рехабилитация и притежава  международна награда „Син глобус” за добро управление на влажна зона.

В писмото си, кметът Алексиев поставя въпроса и за управлението на бившите „Кални бани”. Това е терен, който би могъл да предлага общодостъпна услуга, т.нар. „Общински кални бани”,  както са съществували през далечната 1934 г. и „египетски плаж”, процедура при която след нагряване на слънце, кожата се покрива със слой от кал и отново се излага на слънце до влажното й пропукване. Лечебният метод е познат от древен Египет. „Имайки възможност Община Поморие да управлява и стопанисва тези два обекта и предвид природното богатство, с което разполага градът, Поморие още по-ефективно ще се развива и рекламира в областта на лечебния, балнео и спа туризъм.” – се казва още в писмото.

Със свое решение, Общински съвет Поморие, възложи на кмета да направи искане пред компетентния държавен орган за безвъзмездно прехвърляне в полза на Община Поморие на споменатите имоти.

3 Отзиви

  1. Много правилно решение,дано да стане.

  2. лаладжия

    То това да не е пътен знак на магистрала, че да го преместиш.
    Айде, хващайте се под ръчичка всичко поддръжници и се настанявайте в калните бани.

  3. помориец

    Господин Алексиев оправи болницата за активно лечение, която е единствената на територията на община Поморие, та тя цъфти и връзва от неговата оправия, а сега има апетит и към "калните бани". Ами да, то от болницата дивиденти не могат да се очакват, но виж "калните бани" са печелившо предприятие и те доста добре се справят без рекламата на общината ни.