Бургаският апелативен съд остави в ареста виновния за тежката катастрофа в Поморие

Бургаският апелативен съд потвърди определение на първата инстанция, с което отношение на Ивелин И. Е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Ивелин И. е привлечен като обвиняем за това, че на 08.11.2023 г. около 13:00 часа, на път І-9, км. 226+400, до винарска изба „Боиар“, общ. Поморие, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил марка „Ауди“, модел „А7“, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на две лица и средни телесни повреди на други четири лица, като случаят е особено тежък.

Въззивната инстанция приема, че анализът на събраните доказателства позволява да се направи разумно подозрение за възможността обвиняемият да е  извършител на престъплението, както и че е налична опасността от укриване.  Съдът посочва, че досъдебното производство е в начален стадий и предстои събирането на други доказателства и прецизиране на обвинението.

Въззивният състав намира за обосновани заключенията на окръжните съдии, че са налице достатъчно на брой влезли в сила наказателни постановления и съставени фишове на обвиняемия, като доста от тях са именно за управление на МПС с превишена скорост.

„Тези обстоятелства, наред с данните, изнесени от разпитаните свидетели относно поведението в конкретния случай, водят до извода, че наложените му административни наказания не са оказали своя превантивен ефект и поправителен ефект спрямо обвиняемия, като не са повлияли неговата очевидната импулсивност и желание за бързи скорости при управлението на МПС“- се казва в определението на Апелативен съд – Бургас.

Обществената опасност на самото престъпление е по-висока от обичайната – не само заради броя на пострадалите и техните телесни повреди, но и заради първоначалните данни за механизма на извършване на престъплението, обстоятелствата, при които е било извършено, допуснатите няколко нарушения на правилата за движение и др.

Настоящият адрес и трудовата ангажираност, не игнорират опасността от укриване и извършване на друго престъпление, тъй като същите са били налице към момента на извършване на деянието, но не са препятствали обвиняемият от извършване на престъпление, посочват апелативните съдии.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно